ANP8 mei '12 17:45Aangepast op 8 mei '12 18:02

Griekenland kwelt de beurzen

AMSTERDAM (AFN) - Griekenland bezorgde beleggers op de Europese beurzen dinsdag weer eens kopzorgen. Alexis Tsipras, de leider van de radicaal-linkse partij Syriza, verklaarde de door de EU, de ECB en het IMF geëiste bezuinigingen in ruil voor noodsteun ongeldig.

Als het Griekenland en de geldschieters er niet uitkomen, wordt het land mogelijk uit de euro gezet. Dat zorgde voor vraagtekens over de stabiliteit van het monetaire stelsel in de eurozone.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 1,4 procent lager op 300,59 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 2,1 procent tot 497,60 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 1,8 en 2,8 procent in.

Tragedie

Na maanden van moeizame onderhandelingen werd in februari een akkoord bereikt over een tweede steunpakket, van 130 miljard euro, aan Griekenland. Banken en andere private crediteuren moeten het land daarbij bijna driekwart van de uitstaande schulden kwijtschelden. Vooral Duitse en Franse banken hadden miljarden uitstaan in Griekenland en werden flink geraakt door de voortslepende Griekse tragedie. De verliezen voorCommerzbank, Deutsche Bank, BNP Paribas en Société Générale lagen tussen 2,5 en 4,8 procent.

,,Er dreigt chaos als Griekenland over iets meer dan vijf weken zonder geld zit'', aldus een handelaar in Londen. ,,Een kwestie waarvan velen dachten dat die definitief was afgehandeld, jaagt de markten nu weer angst aan.''

KPN

Telecomconcern KPN roeide tegen de stroom in met een koerswinst van 17 procent tot 7,58 euro. De Mexicaan Carlos Slim, de rijkste man ter wereld, bracht een bod van 8 euro per aandeel uit op KPN en wil een belang krijgen van maximaal 28 procent. Volgens KPN is het bod een ,,sunstantiële onderwaardering'' van het bedrijf.

PostNL stond onderaan in de AEX met een verlies van 6,5 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De postbezorger liet daarbij weten dat het jaar 2012 iets zwakker dan verwacht is begonnen. De verwachtingen voor het gehele boekjaar werden wel bevestigd.

DSM

DSM bracht ook de resultaten naar buiten. Het chemiebedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 145 miljoen euro en overtrof daarmee de verwachting van analisten. Ook de omzet viel iets hoger uit dan verwacht. Het aandeel zakte desondanks 1 procent.

De euro was 1,3020 dollar waard, tegen 1,3050 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,7 procent tot 96,28 dollar per vat en Brentolie daalde 1,5 procent tot 111,54 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen