ANP14 aug '12 11:50Aangepast op 14 aug '12 14:53

CBS: economen hebben export onderschat

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Analisten die voorspelden dat de economie het tweede kwartaal weer zou krimpen, hebben waarschijnlijk de kracht van de export onderschat. Dat zegt woordvoerder Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ,,Door de lage koers van de euro heeft Nederland afgelopen maanden veel aardolie en gas kunnen uitvoeren. Dat is eigenlijk het zilveren randje van de eurocrisis."

Dinsdag maakte het CBS cijfers bekend waaruit blijkt dat de Nederlandse economie met 0,2 procent is gegroeid ten opzichte van vorig kwartaal. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie ook al met 0,2 procent, waardoor Nederland officieel uit de recessie raakte. Veel economen hadden echter verwacht dat de graadmeter van het CBS nu weer negatief zou uitpakken.

,,Vergeleken met de vorige kwartaalraming zijn vrijwel alle meetpunten redelijk stabiel gebleven", zegt Van Mulligen. ,,Zowel de consumptie als de investeringen zijn opnieuw gedaald. Alleen de export is met 3,6 procent sterk toegenomen. Die is daarmee eigenlijk in zijn eentje verantwoordelijk voor deze hernieuwde economische groei."

Wederuitvoer

Daarbij moet volgens Van Mulligen wel worden opgemerkt dat het uitvoersucces grotendeels te danken is aan de zogeheten wederuitvoer. Hieraan verdient Nederland relatief minder dan aan de uitvoer van producten die gemaakt zijn op eigen bodem.

,,Maar cijfers wijzen uit dat in feite heel de wereld kampt met groeivertraging vanwege de eurocrisis." In de ogen van Van Mulligen behoort Nederland nog steeds tot de rijke landen van West-Europa. ,,Ook in de Verenigde Staten zijn vergelijkbare trends in de economische cijfers te zien. Zelfs China heeft momenteel te maken met teruglopende groei", aldus de woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen