ANP3 nov '12 07:53

Bos: PvdA krijgt het nog moeilijk genoeg

DEN HAAG (ANP) - Wouter Bos voorziet een moeilijke periode voor de PvdA. ,,Als je 16 miljard bezuinigt en hervormingen doorvoert waarbij niets en niemand gespaard blijft behalve het onderwijs, dan weet je dat de storm op een zeker moment opsteekt'', zei de voormalig PvdA-leider in een zaterdag gepubliceerd interview met de Volkskrant.

Bos zat de afgelopen weken als informateur aan tafel bij VVD-leider Mark Rutte en PvdA-voorman Diederik Samsom. De opvallende snelheid waarmee PvdA en VVD naar een regeerakkoord toewerkten, verbaasde hem niet. ,,De factor die het meest bepaalt of een formatie snel gaat of niet, is toch of de onderhandelaars menen dat ze een alternatief hadden. Dat hadden ze niet'', concludeerde Bos.

Hoewel de partijen relatief snel afspraken wisten te maken, zijn de wittebroodsweken volgens Bos nu voorbij. Hij voorziet dat niet alleen de liberalen van Mark Rutte te maken krijgen met een achterban die uiterst kritisch is over het akkoord. ,,De PvdA krijgt het nog moeilijk genoeg met de eigen achterban over tal van dingen die nu nog papier zijn, maar die straks in de harde realiteit bijzonder veel pijn zullen veroorzaken''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen