ANP26 apr '12 16:00Aangepast op 26 apr '12 16:54

Beurzen tonen licht herstel

AMSTERDAM (ANP) - De meeste Europese beurzen lieten donderdagmiddag weer enig herstel zien van de verliezen eerder op de dag. Een sterk cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt bracht wat verlichting.

Een onverwachte daling van het economische vertrouwen in de eurozone zette de stemming eerder op de dag onder druk. Beleggers kregen ook een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken, die gemengd werden ontvangen.

In Amsterdam wist de AEX-index het hoofd boven water te houden dankzij beter dan verwachte resultaten van zwaargewichten Shell en Unilever. De Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde in de middaghandel 0,7 procent hoger op 310,19 punten. De MidKap-index zakte 0,4 procent tot 513,38 punten.

Parijs

De beurs in Parijs zakte 0,5 procent, maar Frankfurt won 0,4 procent. De beurs in Londen, waar Shell en Unilever ook een notering hebben, stond 0,2 procent hoger.

In New York stond de Dow-Jonesindex een uur na de openingsbel 0,3 procent hoger. Voorbeurs bleek dat het aantal uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten minder sterk is afgenomen dan verwacht. De aanstaande huizenverkopen in de VS vielen in maart juist veel hoger uit dan verwacht.

Randstad

Unilever was een sterke stijger in de AEX met een winst van 3 procent. Het levensmiddelenconcern is het jaar relatief sterk begonnen met een omzetgroei van 11,9 procent in het eerste kwartaal. Om de gestegen grondstofkosten te compenseren, verhoogde Unilever de prijzen.

De eerstekwartaalresultaten van Randstad werden ook goed ontvangen. Het uitzendconcern overtrof de verwachtingen van analisten en werd beloond met een koerswinst van 2,8 procent.

Alcatel-Lucent

Shell klom 3,1 procent. Het olieconcern boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht, dankzij een hogere productie en gestegen olieprijzen.

In Parijs ging telecomapparatuurmaker Alcatel-Lucent 15,7 procent onderuit na teleurstellende kwartaalcijfers. Santander zakte in Madrid 4,3 procent. De Spaanse bank boekte in het eerste kwartaal een kwart minder winst.

Farmaciegigant

AstraZeneca daalde in Londen 6,6 procent. Topman David Brennan kondigde zijn vertrek aan na tegenvallende kwartaalresultaten van de Brits-Zweedse farmaciegigant.

In Frankfurt leverde Deutsche Bank 2,9 procent in na tegenvallende kwartaalcijfers. Volkwagen klom 8,4 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De Duitse automaker lijkt geen last te hebben van de moeilijkere economische omstandigheden en bracht in het afgelopen kwartaal een recordaantal auto's aan de man.

De euro was 1,3234 dollar waard, tegen 1,3209 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 104,87 dollar per vat en Brentolie klom 0,8 procent.

Gerelateerde artikelen