ANP18 apr '12 19:51

Meer slachtoffers mensenhandel geregistreerd

ANP
ANP

AMERSFOORT (ANP) - Het aantal (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel dat is geregistreerd bij CoMensha is met 23 procent gestegen in een jaar tijd: van 993 in 2010 naar 1222 in 2011.

Dat is een recordaantal, zo liet de organisatie weten. Ook is er een stijging van het aantal slachtoffers dat in 2011 een opvangplek nodig had. Vorig jaar heeft CoMensha voor 280 mensen een plek gezocht. Dat zijn er 54 meer dan in 2010, een stijging van 24 procent.

De meeste slachtoffers van mensenhandel komen nog steeds voor in de prostitutie. Het aantal aanmeldingen van (mogelijke) slachtoffers in de prostitutie is 782. Het aantal geregistreerde (mogelijke) slachtoffers van economische uitbuiting neemt echter toe, aldus de organisatie. CoMensha is een landelijke organisatie die zich actief inzet voor hulp aan slachtoffers - registratie & coördinatie - en voor de gezamenlijke aanpak van mensenhandel.

Land- en tuinbouw

In de land- en tuinbouw zijn in 2011 106 (mogelijke) slachtoffers aangemeld. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor, zegt CoMensha. Door de toenemende vraag naar opvang moest CoMensha in 2011 met een wachtlijst werken.

Volgens de organisatie is een belangrijke oorzaak voor de wachtlijst het structurele tekort aan geschikte opvangplekken. Gemiddeld over het jaar stonden er 13 mensen op de wachtlijst, maar in sommige perioden zelfs ruim 30.

Hoe groot het totale aantal slachtoffers van mensenhandel is, is niet exact bekend omdat de meldplicht van (mogelijke) slachtoffers bij CoMensha niet voor alle instanties verplicht is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen