ANP30 aug '12 08:21

Nikkei sluit onder 9000 punten

TOKIO (ANP) - De beurs in Tokio is donderdag onder de psychologisch belangrijke grens van 9000 punten gesloten. De stemming werd gedrukt door een sterker dan verwachte afname van de Japanse detailhandelsverkopen.

Beleggers lijken er ook steeds minder van overtuigd dat Fed-voorzitter Ben Bernanke vrijdag nieuwe stimuleringsmaatregelen zal aankondigen voor de Amerikaanse economie. De Nikkei eindigde 1 procent lager op 8983,78 punten. Dat is het laagste slotniveau in 2 weken tijd.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de detailhandelsverkopen in juli met 0,8 procent zijn gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het was de eerste verkoopafname sinds november vorig jaar. Komatsu en Hitachi Construction Machinery verloren respectievelijk 3,8 en 2,6 procent. De vrees dat de mijnbouwbedrijven hun kapitaalinvesteringen zullen terugschroeven als gevolg van de sterke daling van de ijzerertsprijzen zette de makers van bouwmachines onder druk.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen donderdag ook omlaag. In Hongkong leverde de Hang Seng-index 1,1 procent in. De Kospi in Seoul zakte 1,1 procent en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,9 procent.

Gerelateerde artikelen