ANP14 dec '12 12:42

Meer dan 50 ongelukken op noordelijke wegen

HOOGEVEEN (ANP) - De ijzel die vanochtend over delen van Noord-Nederland trok, heeft geleid tot zo'n 50 ongelukken. In veel gevallen bleef het bij blikschade; wel raakten twee mensen gewond toen hun bestelbusje in de buurt van Hoogeveen op de A37 over de kop sloeg. Dat meldde de politie vrijdag.

Het was vooral raak op de A32 van Heerenveen naar Leeuwarden en op de A37 van Hoogeveen naar Emmen. In Friesland noteerde de politie tussen vooral 7 en 8 uur in de ochtend 20 aanrijdingen en ongelukken, in Drenthe ongeveer 30. In Groningen bleef het relatief rustig. ,,Het leek op een soort damp die van Zuidoost-Drenthe richting Friesland trok en de ijzel veroorzaakte'', aldus een woordvoerder van de politie.

De meeste ongelukken gebeurden op de snelwegen. Volgens de politie hield het verkeer op de binnen- en provinciale wegen al snel rekening met het weer, maar juist niet op de snelwegen. ,,Mensen gaan er kennelijk vanuit dat de A-wegen altijd goed begaanbaar zijn. We waren toch weer verrast hoeveel automobilisten, vooral die in duurdere merken reden, met te hoge snelheden langs de ongevallenlocaties jakkerden.'' De vele ongelukken leidden vrijdagochtend tot lange files, in een aantal gevallen met een lengte van bijna 20 kilometer.

Het KNMI gaf vrijdagochtend code oranje af voor Groningen, Drenthe en Friesland, een waarschuwing voor extreem weer. In Friesland en Drenthe is inmiddels teruggeschaald naar code geel. In Groningen is code oranje nog tot in de loop van de middag van kracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen