ANP29 apr '12 16:55

Ogen op ECB en VS in rustige beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben komende week even wat tijd om op adem te komen, na een drukke week vol kwartaalcijfers vorige week. De Amsterdamse beurs is dinsdag gesloten in verband met de Dag van de Arbeid. Op maandag zal de handel waarschijnlijk dun zijn op het Damrak, in verband met Koninginnedag.

De agenda is deze week beduidend rustiger wat betreft bedrijfsresultaten dan vorige week. In Amsterdam komt TNT Express woensdag met cijfers naar buiten, maar aangezien de overname door het Amerikaanse UPS nagenoeg is beklonken, zullen deze cijfers waarschijnlijk weinig koersreactie teweegbrengen. Donderdag komt detacheerder Brunel met een tussentijds handelsbericht en vrijdag volgt luchtvaartmaatschappij Air France-KLM met zijn kwartaalbericht.

Vorige week beleefde de AEX vier dagen van winsten op rij, nadat de index maandagmiddag voor het eerst dit jaar even onder de psychologisch belangrijke grens van 300 punten zakte. De aandelenmarkten in Europa en de Verenigde Staten trokken zich vooral op aan sterke bedrijfsresultaten.

Cijfers

De meeste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven hebben inmiddels al hun cijfers bekendgemaakt. De komende week openen onder meer farmaciegigant Pfizer, entertainmentbedrijf Time Warner en creditcardmaatschappij Visa hun boeken.

Maar komende week zijn de ogen van beleggers vooral gericht op het banenrapport over de maand april uit de Verenigde Staten, dat vrijdag naar buiten komt. In maart nam de banengroei af tot 120.000, de kleinste toename sinds oktober. Woensdag krijgen de beurzen alvast een voorproefje met het banenrapport van loonstrookverwerker ADP.

Vergadering

De maandelijkse vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag, deze keer in Barcelona in plaats van Frankfurt, zal ook nauwlettend in de gaten worden gehouden door beleggers. Het lijkt erop dat de ECB zijn hielen in het zand gaat zetten en weigert om nog meer goedkoop geld in de markt te zetten om de Europese crisis te bestrijden.

Na diverse renteverlagingen tot het laagste niveau ooit van 1 procent en twee financieringsoperaties om goedkoop geld in Europese banken te pompen, lijken de mogelijkheden van de ECB uitgeput te raken. De centrale bank heeft vaak aangegeven dat de politiek nu aan zet is, maar inmiddels lijkt de politieke wil om tekorten terug te dringen voorzichtig af te brokkelen.

Steeds meer nationale regeringen wijzen op het risico dat de economie kapot zou worden bezuinigd. Massale protesten hebben al plaatsgevonden in Griekenland, Spanje en Italië.

Gerelateerde artikelen