ANP2 apr '12 16:57

Beurzen werken verliezen grotendeels weg

AMSTERDAM (AFN) - Het merendeel van de Europese aandelenbeurzen maakten maandagmiddag eerdere verliezen goed. Dat was te danken aan een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse industrie. Eerder kwamen er al cijfers over de industrie uit China en Europa.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent lager op 323,24 punten. De MidKap-index stond 0,1 procent hoger op 543,99 punten. De beurs in Parijs stond onveranderd en Frankfurt won 0,4 procent. De FTSE in Londen spande de kroon met een plus van 0,8 procent.

In de VS steeg de inkoopmanagersindex voor de industrie van 52,4 in februari naar 53,4 in maart. Economen rekenden in doorsnee op een stand van 53,0.

Industrie eurozone

Eerder op de dag bleek al dat de industrie in de eurozone in maart opnieuw is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone staat al sinds augustus onder de 50, wat duidt op een krimp. De industrie in de kernlanden Duitsland en Frankrijk vertoonde ook een krimp. Daarnaast liep de werkloosheid in de eurozone in februari op tot 10,8 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

In China steeg de industriële activiteit in maart daarentegen tot het hoogste niveau in een jaar. Dat was vooral te danken aan de groei van de orders.

TomTom

Navigatiebedrijf TomTom was de grootste daler in de AEX met een min van 5 procent, gevolgd door Aperam (min 2 procent) en ArcelorMittal (min 1 procent).

Philips verloor 1,4 procent. Het elektronicaconcern heeft zijn televisie-activiteiten definitief ondergebracht in een samenwerkingsverband met het Taiwanese TPV Technology. Philips wordt voor 30 procent eigenaar van het nieuwe tv-bedrijf, TP Vision.

SBM Offshore

SBM Offshore was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 3 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft een lease- en operatecontract getekend voor het drijvende productie- en opslagplatform Cidade de Ilhabela. Het contract heeft een looptijd van 20 jaar.

Van Lanschot klom 4,1 procent. Volgens analisten van ING verlicht de overname van Friesland Bank door Rabobank de druk om de aandelen Van Lanschot te verkopen. Friesland Bank heeft een belang van 23 procent in Van Lanschot. De Friese bank gaf vorig jaar aan het belang voor 2015 af te willen bouwen tot minder dan 10 procent.

AND

AND zakte 15,4 procent na teleurstellende jaarcijfers. De maker van digitale kaarten leed in 2011 een nettoverlies van 13,9 miljoen euro, tegen een winst van 3,8 miljoen euro een jaar eerder.

De euro was 1,3292 dollar waard, tegen 1,3326 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 103,50 dollar per vat en Brentolie steeg 0,2 procent tot 123,10 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen