ANP25 nov '12 17:32

Amerikaanse economie moet beursopmars steunen

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hopen komende week op meer goede economische berichten om de opmars van de beurzen van afgelopen week te ondersteunen. Het goede nieuws moet vooral uit de Verenigde Staten komen; in Europa zijn alle ogen weer gericht op de slepende onderhandelingen over nieuwe noodleningen voor Griekenland.

De aandelenbeurzen in Europa en de Verenigde Staten herstelden vorige week met een reeks positieve dagen van de zeer negatieve voorgaande week. Bemoedigende geluiden over de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen en de groei van de Chinese economie zorgden in Europa voor de beste beursweek van het jaar. In de VS boekte de S&P 500 de op een na grootste winst in een week van dit jaar.

Deze week hopen beleggers op bevestiging dat de Amerikaanse economie er minder slecht voorstaat dan gevreesd. Donderdag komen gedetailleerde cijfers naar buiten over de ontwikkeling van 's werelds grootste economie in het vorige kwartaal. Economen gaan ervan uit dat de groei met 2,8 procent op jaarbasis aanzienlijk hoger zal uitvallen dan gedacht. Op basis van voorlopige cijfers werd eerder een groei met 2 procent gemeld. De sterkere groei zou onder meer komen doordat bedrijven hun voorraden op grote schaal aanvullen.

Beige Book

Woensdag komt de Federal Reserve met zijn beschouwing over de Amerikaanse economie, het Beige Book. De centrale bank zal daarin naar verwachting positieve geluiden laten horen over onder meer de huizenmarkt en de autoverkopen in de VS.

In Europa staat de schuldencrisis onverminderd in de spotlights. Maandag praten de ministers van Financiën van de eurolanden opnieuw over de mogelijkheid om Griekenland van verdere steun te voorzien. Vorige week mislukte een vergelijkbaar overleg, door onenigheid over de Griekse schuldenlast. Het IMF dringt aan op schuldverlichting door de eurolanden en zou daarin inmiddels worden gesteund door de Europese Centrale Bank. De eurolanden houden hun poot voorlopig echter stijf en wijzen elke 'haircut' voor Griekenland af.

Inflatie

Van het bedrijvenfront is weinig nieuws te verwachten. Het kwartaalcijferseizoen is zowel in Europa als de VS weer achter de rug.

Beleggers krijgen wel meer zicht op de huidige ontwikkeling van de Europese economie. Vrijdag publiceert Eurostat de eerste schatting van de inflatie in de eurolanden in november en de werkloosheid in oktober. In Nederland komt het CBS woensdag met de jongste stand van het producentenvertrouwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen