ANP30 mrt '12 15:34

'Verhoging noodfonds gemiste kans'

BRUSSEL (AFN) - Europarlementariërs reageerden vrijdag sceptisch op de verhoging van het financiële vangnet voor in financiële moeilijkheden geraakte eurolanden. Guy Verhofstadt, de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement waartoe ook de VVD behoort, sprak van een ,,stoplap''. GroenLinks had het over tekortschieten.

Vrijdag besloten de ministers van Financiën van de eurolanden in Kopenhagen dat het vangnet voor eurolanden verhoogd wordt naar 800 miljard euro in plaats van een eerder afgesproken limiet van 500 miljard euro. Het eerdere bedrag is te weinig om grotere economieën te ondersteunen.

Afgelopen weken hadden verschillende partijen opgeroepen tot een brandmuur van 1000 miljard euro. De ministers hebben met het bereikte akkoord ,,die goede raad in de wind geslagen'', meent Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks. De ministers hadden een veel krachtiger noodfonds kunnen oprichten. Het blusvermogen blijft onvoldoende om eventueel grotere landen als Spanje en Italië te helpen, aldus Eickhout. Ook Verhofstadt denkt niet dat de beslissing op lange termijn leidt tot stabiliteit op de financiële markten als de crisis ook grotere economieën zal raken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen