ANP27 aug '12 06:24Aangepast op 27 aug '12 07:57

Beleggers nerveus na nederlaag Samsung

SEOUL (AFN) - De waarde van het aandeel Samsung is maandag op de beurs in Seoul met ruim 7 procent gedaald, nadat het bedrijf in de Verenigde Staten een gevoelige juridische nederlaag had geleden. Een Amerikaanse jury besloot vrijdag dat de elektronicagigant wegens patentschending ruim een miljard dollar boete moet betalen aan aartsrivaal Apple.

Het is nog onduidelijk wat het vonnis precies betekent voor de positie van het Zuid-Koreaanse bedrijf op de Amerikaanse markt. Als sommige producten van Samsung niet meer mogen worden verkocht in de VS, kan dat grote gevolgen hebben voor de omzet van het concern.

Analisten verwachten dat de winst van Samsung dit jaar met ongeveer 4 procent kan worden gedrukt door de voorzieningen die voor de patentboetes moeten worden genomen. Zij wijzen er echter ook op dat Samsung nog altijd een zeer sterke positie heeft en over veel meer patenten beschikt dan Apple.

In het gelijk

De jury van de rechtbank in San José stelde Apple op zes van de zeven aanklachten in het gelijk. De klacht van Apple dat de tabletcomputer Galaxy Tab 10.1 van Samsung teveel op de iPad lijkt, werd echter afgewezen. Een andere Amerikaanse rechtbank verbood Samsung eerder voorlopig de tabletcomputer in de VS te verkopen. Samsung heeft inmiddels een verzoek ingediend om dat verbod weer op te heffen.

Het vonnis tegen Samsung kan ook vervelend uitpakken voor Google. Dat bedrijf ontwierp de Android-software waarop de smartphones van Samsung draaien.

Gerelateerde artikelen