ANP14 dec '12 14:55

Deutsche Bank in zwaar weer

EPA
EPA

FRANKFURT (AFN) - Deutsche Bank verkeert in zwaar weer. Het bedrijf is onderwerp van onderzoek wegens belastingontduiking bij de handel in CO2-emissierechten, witwassen en obstructie van de rechtsgang. Ook moest het deze week een winstwaarschuwing afgeven. Verwacht wordt dat de winstgevendheid in het vierde kwartaal onder druk komt te staan door herstructureringskosten en afwaardering van bezittingen. Tevens hangt een uitspraak in het Kirch-proces in de lucht.

Nabestaanden van mediamagnaat Leo Kirch krijgen vermoedelijk een forse schadevergoeding toegekend door de rechter omdat de bank het mediaconcern te gronde zou hebben gericht. Deutsche Bank zou ten onrechte hebben geclaimd dat het media-imperium financieel niet gezond was. Kirch en nu zijn nabestaanden, eisen een schadevergoeding van 2 miljard euro. De rechtbank lijkt volgens Duitse mediaberichten op hun hand.

Ondertussen gaat het Openbaar Ministerie de gangen na van medewerkers van het financiële concern, omdat zij bewijsmateriaal zouden hebben vernietigd in de zaak rond belastingontduiking bij de handel in emissierechten. Onderzoekers spraken tegen de krant Süddeutsche Zeitung het vermoeden uit dat e-mails gewist zijn die licht konden werpen op de criminele activiteiten.

Bewijsmateriaal

In de aanhoudingsbevelen tegen vijf bankmedewerkers is het vernietigen van bewijsmateriaal een van de centrale aanklachten. Onder hen bevindt zich een vooraanstaande medewerker van de juridische afdeling van de bank. Hij zou samen met collega's van zijn afdeling en met ICT-medewerkers bewijzen hebben gewist. Een witwasexpert van de bank is eveneens aangehouden omdat hij bewijsmateriaal zou hebben vernietigd dat bepaalde bedrijven koppelt aan de fraude.

Het bankbedrijf had na een eerste inval in april 2010 de autoriteiten zijn volle medewerking toegezegd. Alle documenten die betrekking hadden op de fraude zouden worden overgedragen. Na 2 jaar ontdekte justitie evenwel dat er e-mails ontbraken en eiste die alsnog op. Een deel daarvan kon de bank alsnog leveren, een ander deel bleek te zijn vernietigd.

Volgens de bank is er geen sprake van manipulatie. Het gaat om ,,een 1000e deel'' van de correspondentie in dit dossier, zegt de instelling. Het onderzoek van justitie richt zich op 25 medewerkers, onder wie topman Jürgen Fitschen en financieel directeur Stefan Krause omdat zij de belastingaangifte van 2009 hebben ondertekend. Volgens Fitschen is echter geen sprake van misstanden. ,,De beschuldigingen hebben mij verbaasd. Ik ben ervan overtuigd dat ze als ongegrond worden beoordeeld.'' Hij gaf aan niet te zullen opstappen door de affaire.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen