ANP9 feb '12 15:54Aangepast op 9 feb '12 17:01

Beurzen hoger na Grieks akkoord

AMSTERDAM (AFN) - De meeste Europese beurzen stonden donderdagmiddag in de plus na de lang verwachte overeenkomst tussen de Griekse regeringspartijen over bezuinigingen. De Amsterdamse AEX noteerde echter een verlies, mede door een flinke koersval van ING die donderdag tegenvallende cijfers bekendmaakte.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent lager op 324,58 punten. De MidKap-index daalde ook 0,2 procent tot 534,73 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen 0,2 procent.

De beurzen veerden even op na berichten dat de leiders van de Griekse regeringspartijen toch een akkoord hebben bereikt over de extra bezuinigingen. Europa en het IMF eisen meer besparingen en hervormingen van de Griekse regering voordat het licht op groen wordt gezet voor een nieuw steunpakket van 130 miljard euro.

Griekenland

De ministers van Financiën van de eurolanden komen donderdag om 18.00 uur in Brussel bijeen om te praten over Griekenland. IMF-directeur Christine Lagarde zal de bijeenkomst bijwonen.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) bevestigde tijdens een toelichting op het rentebesluit dat er een overeenkomst is bereikt in Griekenland. De ECB en de Bank of England hielden donderdag de rentes onveranderd. Wel verruimde de Britse centrale bank het monetaire steunprogramma om de zwakke economie te steunen. Draghi liet daarnaast weten dat de onrust op de financiële markten is verminderd.

Nutreco

In de AEX zakte ING 5,4 procent na de publicatie van de kwartaalcijfers. De resultaten van de bank en verzekeraar waren slechter dan analisten hadden voorzien. ING had in het afgelopen kwartaal last van de schuldencrisis en moest bijna 200 miljoen euro afschrijven op Griekse obligaties.

Nutreco daalde in de MidKap 2,6 procent na de bekendmaking van weinig verrassende jaarcijfers. Nutreco kondigde daarnaast het vertrek aan van topman Wout Dekker. Dekker vertrekt eind 2012 en zal worden opgevolgd door de Noor Knut Nesse.

KBC

In Londen daalde Rio Tinto 1,9 procent. De mijnbouwer heeft het resultaat in 2011 fors zien dalen door een flinke afschrijving op de aluminiumactiviteiten van het concern.

In Zürich zakte de Zwitserse bank Credit Suisse 1,2 procent na teleurstellende resultaten. In Brussel klom de Belgische bank KBC daarentegen 9,6 procent na meevallende cijfers.

De euro bereikte donderdag een stand van ruim 1,33 dollar, maar zakte daarna weer wat weg en was 1,3275 dollar waard, tegen 1,3245 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 99,80 dollar per vat en Brentolie klom 0,6 procent tot 117,87 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen