ANP8 feb '12 02:32

Amerikaanse politici waarschuwen Egypte

WASHINGTON (ANP) - Drie vooraanstaande senatoren in de VS hebben dinsdag het regime in Caïro gewaarschuwd voor een ,,rampzalige breuk'' met Washington. De waarschuwing komt tijdens een oplopende ruzie over de vervolging van Amerikaanse activisten in Egypte.

,,In de Egyptische regering zijn er toegewijde tegenstanders van de Amerikaans-Egyptische relatie die spanningen aanwakkeren en een bekrompen politieke agenda dienen'', aldus de Republikeinse senatoren John McCain en Kelly Ayotte en de onafhankelijke Joe Lieberman. Ze zeiden ook dat de Amerikaanse financiële hulp aan Egypte op het spel staat. Washington geeft al vele jaren kolossale steun aan Egypte, momenteel circa 950 miljoen euro per jaar.

Egyptische aanklagers willen 44 buitenlandse activisten in het land, onder wie 19 Amerikanen, vervolgen wegens hun rol in buitenlandse organisaties die zonder vergunning in Egypte actief zouden zijn. Het gaat over het algemeen om hulporganisaties of denktanks. De aanklagers gebruiken daar de repressieve wetten van het regime van Hosni Mubarak voor. Mubarak werd een jaar geleden aan de kant geschoven.

Gerelateerde artikelen