ANP24 jan '12 19:39

Wall Street wordt niet warm van winstcijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street stonden dinsdag halverwege de handelsdag op verlies. Grote bedrijven als McDonald's, Texas Instruments en Verizon wisten de beleggers niet te overtuigen met hun kwartaalcijfers. Daarnaast was de stemming terughoudend door de onzekerheid over de afschrijving van de Griekse schulden.

Na ongeveer 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent lager op 12.653 punten. De brede S&P 500-index daalde 0,3 procent tot 1312 punten, terwijl technologiegraadmeter Nasdaq 0,1 procent zakte tot 2781 punten.

McDonald's was een van de grootste verliezers in de Dow met een min van 2,3 procent. De hamburgerketen presenteerde een fors hogere winst dan een jaar eerder, maar dat was volgens analisten vooral te danken aan zaken die niet met de bedrijfsvoering te maken hadden.

Smartphones

Telecombedrijf Verizon volgde met een verlies van 1,7 procent. De inkomsten uit mobiele telefonie werden geraakt door de hoge verkoopkosten van smartphones. Texas Instruments zakte 1,6 procent. De chipfabrikant zag de winst en omzet vorig kwartaal dalen ten opzichte van vorig jaar.

Chemieconcern DuPont en farmaceut Johnson & Johnson kregen de handen evenmin op elkaar voor hun resultaten in het vierde kwartaal. Johnson & Johnson kampte met terugroepacties en juridische schikkingen en zag de inkomsten daardoor sterk dalen. DuPont boekte minder winst dan in de laatste maanden van 2010. Beide aandelen noteerden min of meer vlak.

Apple

Na sluiting van de beurs komen onder meer technologieconcern Apple, internetbedrijf Yahoo en chipfabrikant Advanced Micro Devices met de cijfers over het afgelopen kwartaal.

Naast alle bedrijfscijfers hielden beleggers en analisten een schuin oog op de Europese schuldencrisis. Maandagavond stuurden Europese ministers Griekenland en de banken terug naar de onderhandelingstafel, waar ze het eens moeten worden over een omvangrijkere kwijtschelding van Griekse schulden. Dinsdag werden nog geen successen geboekt die een mogelijk bankroet van Griekenland kunnen voorkomen.

De euro was woensdagavond 1,3015 dollar waard, tegen 1,3005 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met bijna 1 procent tot 98,60 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen