ANP30 okt '12 17:49

Beleggers blij met kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen sloten dinsdag met mooie winsten. De stemming werd gesteund door meevallende kwartaalcijfers van onder meer olieproducent BP en de financiële concerns UBS en Deutsche Bank. In Amsterdam stond Imtech onder druk na een winstwaarschuwing.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,2 procent hoger op 332,35 punten. De MidKap-index won 0,2 procent tot 523,59 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,5 procent.

In New York bleven de beurzen opnieuw dicht vanwege orkaan Sandy. Het is voor het eerst sinds de grote sneeuwstorm in 1888 dat de beurzen op Wall Street 2 dagen op rij gesloten zijn vanwege weersomstandigheden. Woensdag wordt er weer gehandeld.

UBS

In Zürich zette UBS de stijging voort met een winst van 5,9 procent. De Zwitserse bank bracht meevallende kwartaalresultaten naar buiten en bevestigde het mes te gaan zetten in zijn investeringstak. Daardoor komen circa 10.000 banen te vervallen. Het aandeel klom maandag al 6 procent op mediaberichten over de aanstaande reorganisatie.

BP won in Londen 4,2 procent. Het olieconcern voerde zijn nettowinst in het derde kwartaal op en verhoogde het dividend met 12,5 procent. In Frankfurt klom Deutsche Bank 4,5 procent. De grootste bank van Duitsland boekte in het derde kwartaal meer winst dan een jaar eerder dankzij fors betere resultaten bij zijn zakenbankdivisie.

PostNL

In de AEX ging postbezorger PostNL aan kop met een winst van 3,3 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal, dat woensdag met kwartaalcijfers komt, steeg 3,2 procent. Pakketbezorger TNT Express was een van de twee dalers onder de hoofdfondsen met een verlies van 0,8 procent. KPN daalde met 0,5 procent.

In de MidKap stond Imtech onderaan met een min van 4,2 procent na een winstalarm. De technisch dienstverlener ontslaat 900 werknemers en neemt daarvoor een eenmalige last van 50 miljoen euro. TomTom won 2,6 procent. Volgens analisten van SNS Securities heeft het navigatiebedrijf in het derde kwartaal solide resultaten afgeleverd.

De euro was 1,2970 dollar waard, tegen 1,2900 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 85,87 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen