ANP9 aug '12 00:16

Europa: nieuwe politiecellen deugen niet

STRAATSBURG (ANP) - De politiecellen in Nederland krijgen Europese kritiek. Alle cellen moeten daglicht toelaten, stelt een rapport van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa donderdag. De inspecteurs waren verrast dat ze in Apeldoorn een nieuw complex met veertig cellen zonder daglicht aantroffen.

Arrestanten moeten door een raam kunnen zien of het dag of nacht is. Het rapport van het inspectieteam beveelt Nederland aan om de nieuwe cellen te verbouwen. Ook krijgt de Nederlandse overheid het advies om andere politiecellen te onderzoeken of er wel ramen zijn voor daglicht.

Het inspectieteam is vrij positief over de omstandigheden voor de gevangenen in Nederland. Veel gedetineerden zitten in een eenpersoonscel en mogen heel wat werken en sporten. Maar toch zijn er minpunten en vragen in het rapport, dat standaard wordt opgesteld over de 47 landen van de Raad van Europa.

De inspecteurs willen opheldering over de vele vrouwelijke gevangenen, inmiddels het hoogste percentage in Europa. Terwijl het totaal aantal gevangenen is gedaald van 20.000 naar 15.000 tussen 2004 en 2010, is het aantal opgesloten vrouwen in de laatste tien jaar verdubbeld naar 8,7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen