ANP26 jan '12 19:30

Stokkende huizenmarkt drukt Wall Street

NEW YORK (AFN) - Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt temperden het enthousiasme op Wall Street. Beter dan verwachte cijfers van de fabrikant van onder meer bulldozers en graafmachines Caterpillar hielden de Dow-Jonesindex in de plus. De andere indices zakten in het rood.

Halverwege de New Yorkse handelsdag stond de Dow 0,2 procent hoger op 12.784,88 punten. de S&P 500-index verloor 0,2 procent tot 1323,30 punten en de Nasdaq moest ook 0,2 procent terug. De door technologiefondsen gedomineerde index kwam daarmee op 2812,45 punten.

Een half uur na de opening werden cijfers uit de huizenmarkt bekendgemaakt. Daaruit bleek onder meer dat de prijzen van eengezinswoningen in december voor het eerst in vier maanden daalden. Woensdag was er ook al een tegenvaller over de huizenmarkt. Toen bleek dat het aantal woningtransacties lager uitviel dan verwacht.

Caterpillar

Het nieuws zorgde voor koersverliezen bij huizenbouwers als Toll Brothers dat 3,2 procent inleverde. Ook banken die kunnen profiteren van een opleving van de huizenmarkt leverden in. SunTrust Banks Inc verloor ruim 5 procent, versterkt door een verlaging van het beleggingsadvies door Deutsche Bank.

Caterpillar voerde de Dow aan met een winst van 2,8 procent. Het concern boekte zowel in het het afgelopen kwartaal als in heel 2011 recordresultaten dankzij een sterke wereldwijde vraag. De nettowinst steeg in het vierde kwartaal tot 1,54 miljard dollar (1,17 miljard euro), tegen 968 miljoen dollar een jaar eerder. De winst per aandeel klom met 58 procent tot 2,32 dollar. Analisten rekenden in doorsnee op 1,73 dollar per aandeel.

Ook het industrieel conglomeraat 3M, bekend van onder meer de Post-IT memoblokjes en Scotch tape, presteerde in het vierde kwartaal beter dan verwacht. Het aandeel ging 1,4 procent omhoog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen