ANP27 feb '12 07:50Aangepast op 27 feb '12 10:00

Connexxion: toezicht nodig voor ov-chipkaart

ANP
ANP

HAARLEM (ANP) - De ov-chipkaart moet een onafhankelijke toezichthouder krijgen en openbaar aanbesteed worden om een zo laag mogelijke prijs te krijgen. Connexxion-bestuurder Richard Dujardin zei maandag dat dat het beste is voor de kaart, die tot nu toe veel stof doet opwaaien. Hoe het project nu is opgezet, met een kleine groep aandeelhouders die het systeem bepalen voor de hele branche, is niet wat hij voor ogen heeft, aldus een woordvoerster maandag.

Dujardin zei in een interview met Het Financieele Dagblad geen belang te willen in TLS, ook niet als dat gratis is. Volgens hem wentelt TLS de meerkosten van het ontwikkelen van de kaart af op de reiziger. De ontwikkelingskosten kwamen vele malen hoger uit dan aanvankelijk gedacht. Connexxion was in het begin wel even betrokken bij het project, maar haakte af na oplopende kosten.

,,Vier partijen bepalen hoe het is opgezet, dus ook de prijsstelling'', aldus de woordvoerster. Op dit moment zijn de NS en de vervoersbedrijven van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag eigenaar van het bedrijf achter de ov-chipkaart, Trans Link Systems (TLS). Die zien graag meer partijen in de onderneming stappen. Dat mag zonder kosten, al willen de vier vervoerders wel dat nieuwe partijen een deel van de ontwikkelingskosten betalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen