ANP17 feb '12 15:53Aangepast op 17 feb '12 16:49

Beurzen rekenen op Griekse deal

AMSTERDAM (AFN) - De winsten op de Europese beurzen liepen vrijdagmiddag verder op. Ook de euro zette de opmars voort door de groeiende verwachting dat er maandag een akkoord wordt bereikt over denoodsteun aan Griekenland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,1 procent hoger op 328,60 punten. De MidKap-index steeg 1 procent tot 529,74 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen 1,4 procent. Londen bleef achter met een plus van 0,5 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,2 procent hoger.

De Italiaanse premier Mario Monti, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Lucas Papademos zijn optimistisch over de kans dat er maandag een akkoord kan worden gesloten over Griekenland. Dat liet Monti vrijdag weten na een telefonische persconferentie met de Duitse bondskanselier en de Griekse premier.

Steunpakket Griekenland

De Europese ministers van Financiën komen maandag bijeen om zich opnieuw te buigen over een volgend steunpakket voor Griekenland ter waarde van 130 miljard euro. Een akkoord over die steun moet een bankroet van Griekenland voorkomen, zodat de Grieken voorlopig binnen de eurozone kunnen blijven.

In de AEX voerde Aegon de stijgers aan met een plus van 6,3 procent. De verzekeraar zag de winst in het afgelopen kwartaal met 75 procent afnemen. De reorganisatie van het bedrijf en tegenvallende beleggingen drukten zwaar op de resultaten. Topman Alex Wynaendts is echter optimistisch over 2012. Het ergste deel van de schuldencrisis is volgens hem voorbij.

Corio grootste daler

Corio behoorde tot de grootste dalers onder de hoofdfondsen met een min van 1,2 procent. Het jaarresultaat van de vastgoedinvesteerder viel wat lager uit dan verwacht.

Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) verloor 16,7 procent. Het biotechnologiebedrijf wordt overgenomen door uniQure en de beursnotering zal worden beëindigd.

Nieuwe Steen Investments

Nieuwe Steen Investments steeg 0,7 procent. Het vastgoedfonds heeft in 2011 een winst behaald van 62,7 miljoen euro. Daarin zit een eenmalige boekwinst verwerkt vanwege de fusie met VastNed Offices/Industrial.

OctoPlus klom 4,8 procent. Het biotechnologiebedrijf leed in 2011 iets meer verlies dan een jaar eerder. OctoPlus verwacht wel de balans te kunnen versterken door aanvullende financiering in de eerste helft van dit jaar en voorziet een substantiële omzetgroei in 2012.

Anglo America

In Londen won Anglo America 1,2 procent. De mijnbouwer heeft de winst afgelopen jaren flink zien stijgen. Dat was onder meer het gevolg van de hoge prijzen van ijzererts en steenkool. Het inkomen uit koper daalde juist.

De euro zat in de lift door de hoop op een Griekse deal en was 1,3155 dollar waard, tegen 1,3075 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 102,86 dollar per vat en Brentolie zakte 0,6 procent tot 119,35 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen