ANP28 mrt '12 16:26

Rechtszaak EU-vliegtaks in Londen van de baan

LONDEN (AFN) - Een groep Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen ziet af van een rechtszaak in Londen tegen de EU-heffing op de CO2-uitstoot van vliegtuigen. Dat heeft de brancheorganisatie Airlines for America woensdag gemeld. De bedrijven willen dat de Amerikaanse overheid de kwestie aankaart in Brussel.

De luchtvaartmaatschappijen waren naar de Britse rechter gestapt, die advies vroeg aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Dat hof bepaalde eind december dat de heffing, waarbij luchtvaartbedrijven die van en naar Europa vliegen moeten betalen voor elke ton koolstofdioxide (CO2) die zij onderweg uitstoten, niet in strijd is met internationale handelsregels.

Door die uitspraak is de kans van slagen van de rechtszaak voor het hooggerechtshof in Londen minimaal geworden. Maar volgens de Amerikaanse luchtvaartbedrijven is de verontwaardiging over de vliegtaks inmiddels zo wijdverbreid, dat het nu aan regeringen is om er werk van te maken.

Met de eenzijdige invoering van de milieuheffing op het vliegverkeer heeft de Europese Unie zich de woede van veel andere landen op de hals gehaald. China en India hebben hun luchtvaartmaatschappijen verboden mee te werken aan de belasting, die vanaf 2013 moet worden betaald. Ook de Verenigde Staten en Rusland zijn zeer kritisch.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen