ANP21 dec '12 11:46

Beurzen verliezen hoop op begrotingsdeal VS

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen doken vrijdag in het rood. Beleggers verloren de hoop op een begrotingsakkoord in de Verenigde Staten. Bij het uitblijven van een deal treden aan het begin van 2013 automatisch maatregelen in werking die een zware wissel zullen trekken op de Amerikaanse economie.

,,Het is even schrikken. Dat hoop dat de fiscal cliff nog voor de kerst zou worden opgelost is vervlogen door de intrekking van het plan van de Republikeinse leider Boehner. Het lijkt erop dat zijn partijgenoten helemaal geen belastingverhoging willen. Men verwacht dat ze er uiteindelijk wel uitkomen, aangezien ze wel moeten, maar het zal niet makkelijk worden“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent lager op 343,47 punten. De MidKap-index zakte 0,8 procent tot 533,48 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 0,7 procent.

Boehner

John Boehner, de leider van de Republikeinen, trok donderdag zijn plan terug om gezinnen met een inkomen van boven de 1 miljoen dollar meer belasting te laten betalen. Reden daarvoor was het ontbreken van voldoende steun van zijn eigen partij. De kans dat de Democraten en de Republikeinen nog voor het einde van het jaar een akkoord zullen bereiken is daardoor afgenomen.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore stond onderaan in de AEX met een min van 3,3 procent. Het aandeel won donderdag nog 18,6 procent na de afschrijving van het Noorse probleemproject Yme. ArcelorMittal zakte 2,8 procent. Het staalconcern schrijft 4,3 miljard dollar af op zijn Europese activiteiten door het zwakke economische klimaat.

Boskalis

Boskalis daalde 0,9 procent. De baggeraar verhoogde opnieuw zijn bod op en maritiem dienstverlener Dockwise. Volgens analisten van SNS Securities zal Dockwise het nieuwe bod van 18,50 euro per aandeel wel aanbevelen bij zijn aandeelhouders. Dockwise klom 2,5 procent tot 18,40 euro.

Ballast Nedam steeg 4 procent. Beleggers waren tevreden dat het bouwbedrijf een schikking heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een omkopingszaak.

De euro was 1,3202 dollar waard, tegen 1,3223 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 89 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen