ANP24 jan '12 21:32Aangepast op 24 jan '12 22:22

Wall Street wordt niet warm van winstcijfers

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen op Wall Street zijn dinsdag overwegend lager geëindigd. Grote bedrijven als McDonald's, Texas Instruments en Verizon wisten de beleggers niet te overtuigen met hunkwartaalcijfers. Daarnaast was de stemming terughoudend door de onzekerheid over de afschrijving van de Griekse schulden.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,3 procent lager op 12.675,75 punten. De brede S&P 500-index daalde 0,1 procent tot 1314,63 punten, terwijl technologiegraadmeter Nasdaq 0,1 procent klom tot 2786,64 punten.

Beleggers kregen een stroom bedrijfscijfers te verwerken, die voor een deel opnieuw niet aan de verwachtingen konden voldoen. Van de eerste 100 grote bedrijven die hun cijfers van het vorige kwartaal hebben gemeld, overtroffen 58 de verwachtingen. In het voorgaande kwartaal deed 70 procent van die bedrijven het beter dan analisten hadden gedacht.

McDonald's

McDonald's was een van de grootste verliezers in de Dow met een min van 2,2 procent. De hamburgerketen presenteerde een fors hogere winst dan een jaar eerder, maar dat was volgens analisten vooral te danken aan zaken die niet met de bedrijfsvoering te maken hadden. Daarbij is het aandeel van de fastfoodgigant in de laatste maanden al sterk gestegen, waardoor de rek er volgens de kenners uit is.

Telecombedrijf Verizon volgde met een verlies van 1,6 procent. De inkomsten uit mobiele telefonie werden geraakt door de hoge verkoopkosten van smartphones. Texas Instruments zakte 2 procent. De chipfabrikant zag de winst en omzet vorig kwartaal dalen ten opzichte van vorig jaar.

Vlak

Chemieconcern DuPont en farmaceut Johnson & Johnson kregen de handen evenmin op elkaar voor hun resultaten in het vierde kwartaal. Johnson & Johnson kampte met terugroepacties en juridische schikkingen en zag de inkomsten daardoor sterk dalen. DuPont boekte minder winst dan in de laatste maanden van 2010. Beide aandelen noteerden min of meer vlak.

Naast alle bedrijfscijfers hielden beleggers en analisten een schuin oog op de Europese schuldencrisis. Maandagavond stuurden Europese ministers Griekenland en de banken terug naar de onderhandelingstafel, waar ze het eens moeten worden over een omvangrijkere kwijtschelding van Griekse schulden. Dinsdag werden nog geen successen geboekt die een mogelijk bankroet van Griekenland kunnen voorkomen.

De euro was dinsdagavond 1,3020 dollar waard, tegen 1,3005 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,4 procent tot 99,15 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen