ANP31 aug '12 19:32

Wall Street staat op winst

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen op Wall Street stonden vrijdag op winst. Centralebankpresident Ben Bernanke herhaalde in Jackson Hole dat de Federal Reserve met steunmaatregelen komt als de economische situatie daarom vraagt. Details over mogelijke maatregelen gaf hij echter niet.

Na bijna 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,4 procent hoger op 13.056 punten. De brede S&P 500-index steeg 0,3 procent tot 1403 punten. De Nasdaq klom ook 0,3 procent, tot 3057 punten.

In zijn toespraak op de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole legde Bernanke de nadruk op de slechte Amerikaanse arbeidsmarkt. Economen concludeerden uit zijn woorden dat de Fed met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt als de arbeidsmarkt verder achteruitgaat. ,,Er hoeft geen twijfel over te bestaan dat hij zal doen wat nodig is om een recessie te voorkomen'', zei een beleggingsstrateeg van Wells Fargo over Bernanke tegen persbureau Reuters.

Consumentenvertrouwen

De handel werd vrijdag gesteund door positieve berichten over de Amerikaanse economie. Zo nam het consumentenvertrouwen deze maand harder toe dan verwacht. Ook de stijging van de fabrieksorders in juli overtrof de verwachtingen.

De Dow Jones werd vrijdag aangevoerd door chipmaker Intel en computergigant Microsoft. Zij wonnen 1,5 tot 2 procent.

Amerikaanse olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met bijna 2 procent tot 96,30 dollar. Oliemaatschappij Chevron won 1 procent.

De euro werd vrijdagavond voor 1,2565 dollar verhandeld, tegen 1,2590 dollar aan het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.

Gerelateerde artikelen