ANP16 mrt '12 13:20Aangepast op 16 mrt '12 14:41

Myanmar liberaliseert economie

YANGON (AFN) - Myanmar (Birma) gaat zijn economie verder liberaliseren. In een poging om investeerders aan te trekken, wil de regering buitenlanders toestaan om zonder binnenlandse partner bedrijven op te zetten. Ook zouden zij een belastingvrijstelling van enkele jaren kunnen krijgen. De voorstellen staan in een wetsontwerp dat later deze maand door het parlement moet worden behandeld.

Buitenlandse investeerders hebben de afgelopen maanden belangstelling ontwikkeld voor Myanmar, in afwachting van een snelle opheffing van de sancties die Europa en de VS tegen het land hadden ingesteld. Dit zou kunnen gebeuren als de tussentijdse verkiezingen die op 1 april worden gehouden, bestempeld worden als eerlijk.

Myanmar, dat het afgelopen jaar al politiek een vrijere koers ging varen, herbergt veel onontgonnen grondstoffen en ligt op een strategische plek in Azië.

Ongeschoolde krachten

In ruil voor de mogelijkheid direct in het land te investeren, moeten buitenlanders wel vastleggen dat zij geen ongeschoolde buitenlandse krachten in hun bedrijven inzetten. Zij moeten ook investeren in de opleidingen van de Birmese werknemers, waardoor deze op den duur een kwart van het geschoolde personeel van de onderneming kunnen uitmaken.

Het wetsvoorstel probeert investeerders die bang zijn dat de economische hervormingen worden teruggedraaid, gerust te stellen. Bedrijven zullen niet worden genationaliseerd zonder marktconforme compensatie.

Gerelateerde artikelen