ANP14 dec '12 15:49Aangepast op 14 dec '12 16:43

Beurzen maken pas op de plaats

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen maakten vrijdag een pas op de plaats. Een positief bericht over de Chinese industrie en de aanhoudende bezorgdheid over de Amerikaanse begrotingscrisis hielden de beurzen in balans.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 344,11 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 531,63 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden 0,1 procent. Frankfurt won 0,1 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na aanvang van de handel ook 0,1 procent in de plus op 13.169 punten.

Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat de inkoopmanagersindex van de Chinese industrie in december is gestegen tot het hoogste niveau in 14 maanden. De index laat voor december een voorlopige stand zien van 50,9, tegen 50,5 in november. Een cijfer boven de 50 wijst op groei, daaronder is sprake van krimp.

Bedrijvigheid

In de eurozone verbeterde de bedrijvigheid in december iets, maar is er nog altijd sprake van een krimp in zowel de dienstensector als de industrie. In Duitsland was er voor het eerst sinds april dit jaar weer sprake van een groei van de gehele private sector.

AkzoNobel voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 7,3 procent. Het concern verkoopt zijn verfactiviteiten in Noord-Amerika voor ruim 800 miljoen euro aan verfproducent PPG. Analisten van ABN Amrospreken van een goede deal voor Akzo.

KLM

Air France-KLM daalde 0,5 procent. Oud-verkeersminister Camiel Eurlings wordt vrijwel zeker de opvolger van KLM-topman Peter Hartman. Dat bevestigden ingewijden vrijdag tegen het ANP. Eurlings werkt sinds begin 2011 als topman van de vrachtdivisie van Air France-KLM.

In Milaan zakte Fiat 1,7 procent op berichten dat de Italiaanse automaker gesprekken voert met vier banken over een mogelijke kapitaalverhoging van 1 tot 2 miljard euro. Fiat zou met het geld het resterende belang van 41,5 procent in de Amerikaanse autobouwer Chrysler willen kopen.

De euro

Alcatel-Lucent klom in Parijs 9 procent. De verlieslatende maker van telecomapparatuur sloot een financieringsdeal van 1,6 miljard euro met Credit Suisse en Goldman Sachs.

De euro was 1,3106 dollar waard, tegen 1,3084 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 86,46 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen