ANP22 aug '12 09:14Aangepast op 22 aug '12 09:50

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is woensdag met verlies begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden lager. De stemming werd gedrukt door koersverliezen in Azië en lagere slotstanden opWall Street.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,8 procent lager op 333,24 punten. De MidKap-index zakte 0,9 procent tot 513,27 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren eveneens 0,9 procent.

In de AEX daalde Heineken 3,1 procent. De bierbrouwer boekte in het eerste halfjaar van 2012 een nettowinst van 705 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een winst van 737 miljoen euro. Heineken verwacht dat het blijft profiteren van de groei in opkomende landen, maar West-Europa blijft naar verwachting een zorgenkindje. Voor heel 2012 denkt de brouwer dat de winst in grote lijnen gelijk zal blijven aan vorig jaar.

SBM Offshore

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore zette de daling voort door aanhoudende zorgen over het Noorse probleemproject Yme. Het aandeel was met een min van ruim 3 procent de sterkste daler.

Ahold, dat donderdag de resultaten bekendmaakt, was de grootste stijger met een plus van 0,5 procent. De Belgische branchegenoot Delhaize kwam woensdag met kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. Het aandeel Delhaize won in Brussel bijna 8 procent.

TNT Express

TNT Express klom 0,4 procent. De Amerikaanse pakketbezorger UPS verlengde de aanmeldingstermijn voor zijn bod op TNT tot 9 november.

In de MidKap stond TKH onderaan met een min van 5,3 procent. Het technologiebedrijf zag de winst in het eerste halfjaar met 30 procent afnemen. De forse winstdaling komt volgens TKH door hogere kosten die zijn gemaakt voor toekomstige groei.

Heijmans

Beleggers waren wel tevreden over de resultaten van Heijmans. Het bouwbedrijf wist tegen de verwachting in toch een winst te boeken in de eerste helft van dit jaar. Heijmans profiteerde onder meer van kostenbesparingen en betere winstmarges. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 2,1 procent en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap.

De euro was 1,2450 dollar waard, tegen 1,2470 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 96,52 dollar per vat en Brentolie zakte ook 0,4 procent tot 114,19 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen