ANP15 jun '12 15:14Aangepast op 15 jun '12 18:26

Minister maant politie tot grotere snelheid

HILVERSUM (ANP) - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie verwacht van de politie dat ze bij spoedgevallen snel ter plaatse is. De politie werkt er hard aan om de aanrijtijden te verkorten, maar het moet beter, stelde de minister vrijdag in reactie op een onderzoek van RTL Nieuws.

Daaruit bleek dat de politie in te veel gevallen te laat aankomt bij een spoedmelding. De afspraak tussen de korpsen en de ministeries is dat agenten in 90 procent van de gevallen binnen 15 minuten ter plekke zijn, maar dat ligt nu op ruim 80 procent.

RTL bekeek de gegevens van de meldkamers van de politie en concludeert dat er in Nederland 168 gemeenten zijn waar het de politie niet altijd lukt om binnen een kwartier aanwezig te zijn om hulp te bieden. Het gaat dan vooral om gemeenten op het platteland.

Spoed

Volgens de Raad van Korpschefs kunnen de meldkamers het etiket 'spoed' slimmer gebruiken. Bijvoorbeeld door dat niet alleen aan het traditionele agentenduo in een politieauto door te geven, maar ook aan fiets- of motoragenten. In sommige regio's gebeurt dit al. Hij benadrukt wel dat het in uitgestrekte buitengebieden nauwelijks mogelijk is binnen een kwartier ter plekke te zijn. ,,Met de huidige bezettingsgraad zal je altijd tegen het probleem aan blijven lopen dat je 20 of 30 kilometer moet rijden.''

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wijst erop dat er geen 'afspraak' is, maar een 'streven'. Niettemin wordt eraan gewerkt die 90 procent te halen en moet het als norm gaan gelden. Op basis van een eerder rapport worden al verbeteringen aangebracht aan bijvoorbeeld de meldkamers. Bij de inrichting van de nationale politie krijgt de kwestie speciaal de aandacht. Zo zal er worden gekeken naar de mogelijkheden om regio-overschrijdend te hulp te snellen.

Attje Kuiken van de PvdA is niettemin ontsteld: ,,Als elke seconde telt. Opstelten moet dit regelen. Onacceptabel, als er nood is moet je er op kunnen rekenen dat de politie er op tijd is'', twitterde ze vrijdagmiddag. Het CDA liet vorig jaar al weten snel resultaat te willen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen