ANP24 dec '12 19:43

Geen kerststemming op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De beurzen in New York zijn vlak voor kerstavond met lichte verliezen de handel uitgegaan. Tijdens een ingekorte handelssessie overheerste de zorg dat de Amerikaanse politiek niet voor het einde van het jaar tot een begrotingsakoord zal kunnen komen.

Nieuws van bedrijven of uit macro-economische hoek was er nauwelijks, waardoor de politiek de handel bepaalde. Ondanks koortsachtige onderhandelingen is er nog altijd geen zicht op een begrotingsdeal. Met de feestdagen voor de deur begint de tijd echt te dringen, waarschuwden sommige politici maandag.

Als de Democraten en Republikeinen geen compromis kunnen sluiten over bezuinigingen en lastenverzwaringen, treedt op 1 januari automatisch een pakket maatregelen in werking. De belastingen gaan omhoog en de overheidsuitgaven worden beperkt. Dat dreigt een zware rem te zetten op het economisch herstel.

Fiscal cliff

Onder invloed van de toegenomen dreiging van deze 'fiscal cliff' daalde de leidende Dow-Jonesindex aan de vooravond van Kerstmis 0,4 procent tot 13.139,08 punten. De bredere S&P 500 ging 0,2 procent omlaag tot 1426,66 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq 0,3 procent tot 3012,50 punten.

De sterkste daler onder de hoofdfondsen in New York was computerfabrikant Hewlett-Packard, dat 2,3 procent minder waard werd. Softwaregigant Microsoft kreeg een koersverlies van 1,6 procent te verwerken.

Alcoa

Van de weinige stijgers in de Dow boekte Alcoa de grootste koerswinst. Het aluminiumconcern werd 0,6 procent meer waard. Doe-het-zelfketen Home Depot volgde met een stijging van 0,4 procent.

De euro was 1,3185 dollar waard, tegen 1,3211 dollar aan het einde van de eveneens ingekorte handelsdag op de Europese beurzen. Amerikaanse olie bracht op de termijnmarkt 88,60 dollar per vat op, een daling van 0,1 procent. De prijs van Brentolie zakte 0,4 procent tot 108,49 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen