ANP3 sep '12 11:20Aangepast op 3 sep '12 11:35

Speciale top over EU-begroting

BRUSSEL (ANP) - Een speciale top van regeringsleiders en staatshoofden wordt eind november gehouden met als enige onderwerp de meerjarenbegroting van de Europese Unie. Dat stelde de woordvoerder van EU-president Herman Van Rompuy maandag desgevraagd.

De extra top zal in de late namiddag van donderdag 22 november beginnen. Ook vrijdag 23 november zal gereserveerd worden voor de top. Vorige week spraken de EU-ministers belast met de meerjarenbegroting al de wens uit voor een dergelijke top. Van Rompuy komt dus tegemoet aan dit verzoek.

De Europese Commissie denkt voor de jaren 2014 - 2020 1000 miljard euro nodig te hebben. Veel te veel, vindt onder meer Nederland. De EU moet minstens 100 miljard kunnen besparen, zeker nu veel lidstaten de broekriem moeten aanhalen wegens de crisis, zo meent Nederland. Bovendien is er onder de lidstaten discussie over hoe de gelden voor landbouw en voor arme regio's verdeeld moeten worden.

De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 lidstaten van de EU treffen elkaar ook in oktober (18/19) en in december (13/14).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen