ANP18 apr '12 09:24Aangepast op 18 apr '12 13:08

Suu Kyi neemt Nobelprijs in ontvangst

EPA
EPA

YANGON (ANP) - De Myanmarese oppositieleider Aung San Suu Kyi accepteert de Nobelprijs voor de Vrede die ze in 1991 kreeg, in juni persoonlijk in Oslo. Dat zei een woordvoerster van de organisatie die de prijzen uitreikt, woensdag. Ze houdt dan ook een lezing in het stadhuis van Oslo, waar de prijzen jaarlijks worden uitgereikt.

Suu Kyi's inmiddels overleden man en twee zoons haalden de Nobelprijs in 1991 namens haar op. Ook de Noorse minister van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat de politica Oslo in juni aandoet.

Voor het zover is, moeten nog wel enkele formaliteiten worden afgehandeld. Zo heeft Suu Kyi nog geen paspoort. Ze heeft het reisdocument wel aangevraagd, zeiden Myanmarese functionarissen in een reactie op de reisplannen van de politica. Suu Kyi's partij de Nationale Liga voor Democratie (NLD) zei woensdag eerder dat de politica in juni voor het eerst in 24 jaar haar land verlaat voor een reis naar Europa.

Onbekend

Suu Kyi gaat volgens de NLD in ieder geval naar de Britse stad Oxford, waar ze in de jaren '70 studeerde. Wanneer ze precies naar Europa reist, is nog niet bekend.

De politica wilde jarenlang haar land niet verlaten, omdat ze bang was dat ze dan niet meer terug mocht komen van de militaire junta die de macht had in het voormalige Birma. Ze weigerde zelfs haar land te verlaten toen haar man Michael Aris in 1999 in Groot-Brittannië aan kanker stierf.

Verkiezingen

Suu Kyi doet volgende week haar intrede in het parlement waarin ze deze maand bij tussentijdse verkiezingen werd gekozen. De verkiezingen waren de eerste waar de partij van Suu Kyi aan meedeed sinds 1990. Toen won de NLD, maar de uitslag werd door de militaire regering genegeerd. Suu Kyi zat sindsdien jarenlang gevangen of stond onder huisarrest.

Myanmar heeft sinds vorig jaar formeel een burgerregering. Sindsdien zijn enkele democratische hervormingen doorgevoerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen