ANP25 nov '12 04:55

Catalonië stemt over afscheidingskoers

Artus Mas. EPA
Artus Mas. EPA

BARCELONA (ANP) - Catalonië gaat zondag officieel naar de stembus om een nieuw regionaal parlement te kiezen, maar de stembusgang in de Spaanse regio draait om de nationalistische koers van regeringsleider Artus Mas. Hij heeft de verkiezingen vervroegd in de hoop op een meerderheid in het parlement in Barcelona van 135 zetels. Mas heeft een referendum over onafhankelijkheid beloofd.

Mas is van de liberale CiU (Convergència i Unió) en heeft zich vrij recentelijk als nationalist ontpopt. Hij lijkt daarmee zijn populariteit te waarborgen in tijden van diepe crisis. Catalonië, 7,5 miljoen inwoners, lijdt net als de rest van het land onder de schuldencrisis.

Veel Catalanen denken dat ze eigenlijk beter af zijn zonder Madrid. De Catalaanse economie vertegenwoordigt circa een vijfde van het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) en een kwart van de industriële productie.

Mas heeft onlangs de Spaanse premier Rajoy gevraagd om meer mogelijkheden voor regio's om belasting te heffen. Toen Rajoy zei dat dat niet kon, liet Mas nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Aangenomen wordt dat een kleine meerderheid van de Catalanen voor onafhankelijkheid is, maar of ze er in een referendum ooit voor zullen stemmen, is onzeker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen