ANP1 jan '12 14:54

Honderden aanhoudingen tijdens jaarwisseling

ANP
ANP

RIJSWIJK (ANP) - De politie heeft tijdens de jaarwisseling door het hele land honderden aanhoudingen verricht. Veel mensen maakten zich schuldig aan openlijke geweldpleging, bedreiging, beroving, vernieling of het belagen van agenten.

In Den Haag werden 145 arrestaties verricht en moest de ME kort optreden in de wijk Ypenburg. Opvallend is dat er geen incidenten waren in de wijken waar pakweg 1000 'rolmodellen’ actief waren, jonge vrijwilligers die hun leeftijdsgenoten aanspraken op hun negatieve gedrag.

In de regio Amsterdam waren er 123 aanhoudingen. De politie Rotterdam-Rijnmond pakte 99 mensen op. In het hele land raakten meerdere agenten gewond terwijl ze de orde probeerden te handhaven. In Zoetermeer werd de ME ingeschakeld toen een groep jongeren molotovcocktails in de richting van de politie gooide.

Geitefok

In meerdere regio’s zagen inbrekers tijdens de jaarwisseling hun kans schoon om toe te slaan. Bij de politie Amsterdam-Amstelland kwamen 40 meldingen van inbraak binnen. Veel mensen raakten door het hele land ernstig gewond door vuurwerk. Het Oogziekenhuis Rotterdam kreeg tot het begin van zondagmiddag 25 vuurwerkslachtoffers binnen, volgens een zegsman ,,een absurd aantal’’.

Diverse oudejaarsverengingen bekenden vorige week ludieke acties te hebben uitgevoerd. Friese oudejaarsvereniging De Geitefok claimde zondag de diefstal van de ringen van het Olympisch Stadion in Amsterdam opgeëist. Collegaclub Frijsteat Folgeren bekende verantwoordelijk te zijn voor de diefstal van de antieke geldpers die vorige week uit Alkmaar werd ontvreemd.

Hoge opkomst

In het hele land werden op nieuwjaarsdag om 12 uur op bijna 90 plaatsen nieuwjaarsduiken georganiseerd. Door het zachte weer was de opkomst groter dan in voorgaande jaren. De grootse duik vond plaats in Scheveningen, waar 10.000 mensen het nieuwe jaar met een koude plons inluidden.

Het aantal nieuwjaarswensen per sms en telefoon lag dit jaar lager dan voorgaande jaren. Mensen verstuurden meer berichtjes via gratis berichtenapplicaties en sociale media als Whatsapp, Facebook en Twitter, constateerden de drie grote telecomaanbieders. Youp van ’t Hek was op oudejaarsavond verantwoordelijk voor het best bekeken programma. Bijna 2,4 miljoen mensen stemden af op zijn oudejaarsconference De tweede viool.

Gerelateerde artikelen