ANP26 nov '12 09:24Aangepast op 26 nov '12 09:46

AEX werkt openingsverlies weg

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam wist maandag snel het openingsverlies weg te werken. De andere Europese beurzen lieten overwegend kleine verliezen zien. Beleggers namen wat gas terug na 5winstbeurten op rij. De ogen bleven daarbij gericht op Brussel waar de onderhandelingen over verdere noodhulp aan Griekenland worden vervolgd.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 331,87 punten. De MidKap-index won 0,2 procent tot 518,09 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,1 en 0,3 procent.

De ministers van Financiën van de eurolanden praten maandag opnieuw over de mogelijkheid om Griekenland van de volgende tranche hulpleningen te voorzien. Vorige week mislukte een vergelijkbaar overleg, door onenigheid over de Griekse schuldenlast. De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici liet zondag weten dat de eurolanden ,,heel dichtbij'' een akkoord zijn over Griekenland.

Grootste daler

Boskalis was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3 procent. De baggeraar wil de maritiem dienstverlener Dockwise overnemen voor in totaal 682 miljoen euro. Boskalis biedt 17,20 euro per aandeel Dockwise. Dockwise liet in een reactie weten het 'ongevraagde' bod van Boskalis te bestuderen. Het aandeel Dockwise schoot ruim 58 procent omhoog tot 16,86 euro.

Verffabrikant AkzoNobel volgde met een min van 1,4 procent na een adviesverlaging door Citigroup. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 3 procent.

Staatssteun ING

ING won 0,1 procent. De bank en verzekeraar heeft een deel van de resterende staatssteun afgelost. In totaal werd 1,125 miljard euro terugbetaald. Hiermee lost ING 750 miljoen euro aan staatsteun af. Het overige deel is premie. ING kreeg in 2008 een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de staat. Van dit bedrag heeft ING nu 7,750 miljard euro terugbetaald.

De euro was 1,2967 dollar waard, tegen 1,2960 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 88 dollar per vat. Brentolie zakte ook 0,3 procent.

Gerelateerde artikelen