ANP15 jun '12 12:01Aangepast op 15 jun '12 15:47

'Grexit' verdeelt economen

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Vooraanstaande Nederlandse economen staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de vraag wat de gevolgen zijn van een vertrek van Griekenland uit de euro.

Volgens hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger (universiteit van Tilburg) is zowel Europa als Griekenland klaar voor een Griekse exit. Zijn collega Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering bij dezelfde universiteit, denkt echter dat Europa de risico's hiervan onderschat.

De Griekse verkiezingen hebben geen grote gevolgen meer voor de rest van de eurolanden, stelt Eijffinger. ,,Financiële partijen hebben de verliezen op Griekse beleggingen al grotendeels verwerkt'', verklaarde hij. Banken zullen daardoor niet omvallen door een Griekse exit.

Ergste scenario

Het gevaar bestaat dat de problemen van Griekenland verder overslaan naar andere zwakke eurolanden. Volgens Eijffinger houden markten daar echter allang rekening mee. ,,De markten gaan al uit van het ergste scenario. De rentes op Spaanse en Italiaanse obligaties zijn deze week opgelopen. Daarmee anticiperen ze op een vertrek van Griekenland. Het besmettingsgevaar zit al verwerkt in de prijzen.''

Deze oplopende rentes zijn voor Benink juist een voorbode van wat er gaat gebeuren als Griekenland uit de euro wordt gezet. ,,Spanje en Italië krijgen dan te maken met een massale vertrouwenscrisis, want bij een Griekse exit wordt een essentiële belofte doorbroken die gedaan is bij de invoering van de euro, namelijk de belofte dat er nooit een land uit zou kunnen stappen.''

Schuld

Europa schuift volgens Benink wel heel makkelijk de schuld van de Griekse schuldencrisis in de schoenen van Griekenland. ,,Het is voor een deel ook onze verantwoordelijkheid, want het was algemeen bekend dat de Griekse cijfers waren geflatteerd.'' Europa zou volgens de hoogleraar net als de banken een deel van de Griekse schulden moeten kwijtschelden.

Obligatiehouders van Spanje en Italië zullen na een Grexit volgens Benink snel van hun obligaties af willen. ,,Het Europese noodfonds is dan duidelijk veel te klein.'' Volgens de hoogleraar zou het noodfonds dan van de huidige 700 miljard euro naar zo'n 2500 miljard moeten gaan.

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt volgens Benink daarentegen de problemen van een Grexit wel serieus. Dat maakt hij op uit de opmerkingen van ECB-president Mario Draghi vrijdag dat de ECB zonodigliquiditeit beschikbaar stelt aan gezonde banken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen