ANP18 okt '12 11:45

AkzoNobel weegt op AEX

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten donderdag weinig beweging zien. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de uitkomsten van de Europese top, die later op de dag begint. In Amsterdam woog een fors koersverlies van AkzoNobel op de AEX-index.

,,De beurzen bewegen zijdelings in afwachting van de besluiten van de EU-top en een eventuele steunaanvraag van Spanje. Het ligt vooral aan specifieke fondsen zoals AkzoNobel en Unilever dat de AEX nu wat lager staat. De AEX staat echter maar een paar punten onder het hoogste niveau van het jaar. Er heerst rust op de obligatiemarkt en dit zorgt voor meer risicobereidheid op de aandelenmarkten. Voor de rest is het uitkijken naar macrocijfers en bedrijfsresultaten uit de VS", aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 334,57 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 534,88 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 0,4 en 0,1 procent. Parijs daalde 0,1 procent.

Brussel

De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de Europese Unie komen donderdag en vrijdag bijeen in Brussel voor overleg. Op tafel liggen onder meer de voorstellen over een versterkte economische en monetaire unie. Concrete maatregelen worden niet verwacht. Wel hopen beleggers meer te weten te komen over de ontwikkelingen rond Spanje en Griekenland.

In de AEX was AkzoNobel de grootste daler met een min van 5 procent. De verfspecialist leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 2,4 miljard euro, als gevolg van een miljardenafschrijving in de divisie Decorative Paints. AkzoNobel kondigde ook aanvullende herstructureringsmaatregelen aan.

ING

ING steeg 1,9 procent. Volgens persbureau Reuters staat ING op het punt een overeenkomst te sluiten over de verkoop van zijn verzekeringsactiviteiten in Hongkong en Thailand aan de zakenman Richard Li voor meer dan 2 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro).

In de MidKap klom Nutreco 1,7 procent. De diervoederproducent zag de omzet in het derde kwartaal met 13 procent stijgen. Nutreco handhaafde tevens de verwachtingen voor 2012.

Nestlé

Nestlé zakte in Zürich 2,1 procent. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern zag de omzetgroei in de eerste 9 maanden van dit jaar afvlakken door het moeilijke handelsklimaat. Desondanks handhaaft de concurrent van Unilever zijn voorspelling voor heel 2012. Unilever, dat volgende week zijn resultaten bekend zal maken, daalde in Amsterdam 1,2 procent.

De euro was 1,3112 dollar waard, tegen 1,3131 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 92,03 dollar per vat. Een vat Brentolie bleef onveranderd op 113,26 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen