ANP12 dec '12 11:52

Beurzen wachten op Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen schommelden woensdag rond de slotkoersen van een dag eerder. De omzetten op de aandelenmarkten waren laag. Veel beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

,,De volumes zijn extreem laag wat betekent dat de rally fragiel blijft, ongeacht de nieuwsstroom. De beurzen zijn rijp voor een pauze en wellicht een teruggang'', zei handelaar Patrice Perois van Kepler Capital Markets tegen persbureau Reuters.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag onveranderd op 344,11 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent tot 530,99 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen 0,2 procent. Parijs verloor 0,2 procent.

Beleidsvergadering

De Amerikaanse centrale bank maakt later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend. Verwacht wordt dat de Federal Reserve (Fed) daarbij een nieuw programma voor de aankoop van obligaties aankondigt.

Grootste stijger in de AEX was telecomconcern KPN met een winst van 2 procent. Bodemonderzoeker Fugro was de grootste daler met een min van 3,8 procent na een adviesverlaging door UBS.

Moody's

Een rapport van kredietbeoordelaar Moody's over de bankensector had weinig effect op de Nederlandse financiële fondsen. Moody's stelde daarin negatief te blijven over de vooruitzichten voor de Nederlandse bankensector. AEX-fonds ING daalde 0,1 procent, SNS Reaal steeg in de MidKap 0,3 procent.

TomTom sprong bijna 7 procent omhoog. Rabobank ziet een kans van 30 procent dat Apple de Nederlandse navigatiedienstverlener overneemt vanwege de grote problemen die de Amerikaanse iPhone-maker heeft met zijn eigen kaartenapplicatie.

Inditex

In Madrid zakte Inditex 0,3 procent, ondanks dat het Spaanse kledingconcern de economische problemen in Europa goed lijkt te doorstaan. In de eerste 9 maanden van 2012 boekte de eigenaar van winkelketen Zara 27 procent meer winst.

De euro was 1,3027 dollar waard, tegen 1,2990 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 86,27 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,7 procent duurder op 108,71 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen