Twee dagen 'topdrukte' in Brussel
BRUSSEL (AFN) - Donderdag en vrijdag zijn de schijnwerpers weer gericht op Brussel. Daar komen de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie bijeen voor overleg. Maar ook de ministers van Financiën van de 17 eurolanden zijn in de Belgische hoofdstad voor besprekingen.
Hieronder een kort overzicht van de vergaderingen met een korte omschrijving van de besprekingen. Genoemde tijdstippen zijn indicatief.
Donderdag 1 maart:
- Premier Mark Rutte trapt de dag af met een bezoek aan de voorzitter van het Europees Parlement (EP), Martin Schulz. Rond 9 uur zullen de twee onder meer praten over het in Europa omstreden zogenoemde Polenmeldpunt van gedoogpartner PVV. Daarna heeft de premier nog een ontmoeting met de leider van de christendemocraten in het EP, Joseph Daul.
- Rond 14 uur komen de ministers van Financiën van de 17 eurolanden bijeen. Deze eurogroep praat over de vorderingen die Griekenland maakt. Het land kan een tweede Europees reddingspakket van 130 miljard euro tegemoetzien, maar moet aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Zo moet het land al structurele hervormingen en bezuinigingen in wetgeving hebben omgezet.
- Rond 17 uur komen de regeringsleiders en staatshoofden aan. Na een onderhoud met Schulz zal er eerst gestemd worden over de tweede termijn van EU-president Herman Van Rompuy. Ook wordt een voorzitter van de eurotoppen gekozen. Ook hiervoor is Van Rompuy de beoogde man. Daarna zal de top beginnen met besprekingen over hoe de economie in de lidstaten ervoor staat en over het stimuleren van groei en het scheppen van banen.
Op aandringen van Roemenië en Bulgarije spreken de regeringsleiders ook over de blokkade van Nederland van de toetreding van de twee Oost-Europese landen tot het paspoortvrije Schengengebied. Op Rutte zal ongetwijfeld flinke druk worden uitgeoefend. Mogelijk valt er een besluit over het kandidaat-lidmaatschap van Servië tot de EU.
Vrijdag 2 maart
- Om 9 uur zal het begrotingsverdrag, dat voorziet in strengere begrotingsdiscipline, worden ondertekend. Twee landen, Groot-Brittannië en Tsjechië, haakten af. Of Ierland vrijdag wel het verdrag zal ondertekenen, is onduidelijk nu de Ierse regering eerst het volk via een referendum gaat raadplegen. Het pact zal in werking treden als 12 van de 17 eurolanden het pact geratificeerd hebben. Landen kunnen geen beroep doen op financiële hulp als ze het begrotingsverdrag niet naleven.
- Na de ceremonie zal de tweede dag van de top echt aanvangen. Op de agenda staan onder meer de situatie in Syrië en de Arabische Lente in het algemeen. Van Rompuy hoopt voor de middag de vergadering af te ronden.