ANP6 mrt '12 15:55Aangepast op 6 mrt '12 16:49

Beurzen vrezen Griekse wanbetaling

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen dinsdag voor de derde handelsdag op rij omlaag. De onzekerheid over de uitkomsten van de Griekse schuldenruil en de vrees voor een faillissement van Griekenland zorgden voor een negatieve stemming.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,2 procent lager op 318,53 punten. De MidKap-index zakte 3 procent tot 521,74 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 1,8 en 2,9 procent. Op Wall Street gingen de beurzen een uur na opening tot 1,5 procent omlaag.

De internationale bankenorganisatie IIF waarschuwde dat een ongecontroleerd faillissement van Griekenland zal leiden tot een schadepost van meer dan 1 biljoen euro. Volgens het IIF hebben twaalf belangrijke houders van Griekse schuldpapieren, waaronder ING, ingestemd met de schuldenruil. De aanmeldingstermijn loopt donderdagavond om 21.00 uur af.

Onzekerheid

,,De onzekerheid over Griekse schuldenruil blijft groot. We dachten dat er een akkoord was, maar dat blijkt niet het geval. Het blijft nu de vraag hoeveel banken er mee zullen doen. Ook gaan er geruchten dat de deadline mogelijk wordt uitgesteld'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

Ook bleek dat de Europese banken wederom een recordbedrag hebben geparkeerd op hun deposito's bij de Europese Centrale Bank (ECB). Banken brengen hun overtollige kasmiddelen nog altijd liever onder bij de ECB dan het geld tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

Philips

In de AEX was bodemonderzoeker Fugro de grootste daler met een min van 5,1 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Elektronicaconcern Philips verloor 4 procent na tegenvallende resultaten van de Oostenrijkse concurrent Zumtobel. TomTom zag een eerdere winst verdampen en zakte 2 procent. Het navigatiebedrijf sloot een 7-jarig contract met Qoros, de grootste autoproducent van China.

Op de lokale markt steeg Swedish Automobile, dat zijn naam wil wijzigen in Spyker, 4,8 procent. Het aandeel steeg eerder ruim 33 procent op berichten dat het Indiase Tata Motors het failliete Saab wil overnemen. Topman Ratan Tata van Tata Motors liet echter tijdens de autoshow in Genève weten geen enkele intentie te hebben om een bod uit te brengen op Saab.

RWE

In Frankfurt won energieproducent RWE 0,9 procent. Het Duitse moederbedrijf van het Nederlandse Essent heeft vorig jaar de nettowinst met 34 procent zien dalen. Voor 2012 en 2013 verwacht RWE echter dat de winst stabiel blijft.

PSA Peugeot Citroën zakte in Parijs 2,6 procent. De Franse automaker wil 1 miljard euro ophalen om de samenwerking met General Motors te financieren. De aandelen worden uitgegeven tegen een korting van 42 procent ten opzichte van de slotkoers van maandag.

De euro was 1,3123 dollar waard, tegen 1,3230 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 105,37 dollar per vat en Brentolie zakte 0,9 procent.

Gerelateerde artikelen