ANP16 mrt '12 17:28

'NMa bespaart huishoudens 35 euro per jaar'

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vorig jaar ruim 50 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan bedrijven die de concurrentieregels aan hun laars lapten. Door het optreden van de toezichthouder hebben consumenten 265 miljoen euro bespaard, ofwel ruim 35 euro per huishouden.

Dat schrijft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) vrijdag aan de Eerste en Tweede Kamer. ,,Wat de NMa doet is lang niet altijd zichtbaar of goed in cijfers te vatten, maar het levert consumenten wel degelijk iets op”, aldus de bewindsman. De NMa heeft een jaarbudget van ruim 45 miljoen euro en levert de belastingbetaler volgens Verhagen dus bijna zes keer zo veel op als zij kost.

De NMa tikte afgelopen jaar onder meer wasserijen, afvalverwerkers en handelaren bij executieverkopen op de vingers over verboden prijsafspraken. Ook trad de concurrentiewaakhond op tegen te hoge tarieven voor het transport van gas en tegen de manier van klantenwerving van energiebedrijven.

Volgend jaar gaat de NMa samen met de telecomwaakhond OPTA en de Consumentenautoriteit op in een nieuwe overkoepelende toezichthouder: de Autoriteit Consument en Markt (ACM).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen