ANP9 mei '12 07:44Aangepast op 9 mei '12 08:09

Recordprijs voor schilderij Rothko

ANP
ANP

NEW YORK (ANP) - Het schilderij Oranje, rood, geel van Mark Rothko (1903-1970) is dinsdag bij Christie's in New York geveild voor 86,9 miljoen dollar (bijna 67 miljoen euro). De verkoop van het doek uit 1961 betekende een record voor de kunstenaar die bekend staat om zijn monumentale abstracte doeken met grote kleurvlakken.

Volgens Christie's was nog nooit zoveel geld neergeteld op een veiling voor een hedendaags kunstwerk. De openbare verkoop van hedendaagse kunst was uiterst succesvol met een totale opbrengst van 388,5 miljoen dollar. Ook dat was nog nooit vertoond, aldus Christie's. Werken van 14 kunstenaars veranderden van eigenaar tegen recordprijzen.

De kunstwereld kent op dit moment goede tijden als het gaat om veilingen. Vorige week werd het schilderij De Schreeuw van Edvard Munch afgehamerd op 119,9 miljoen dollar. Dat was het hoogste bedrag dat ooit op een veiling voor een schilderij werd betaald. Het duurste schilderij ooit is De Kaartspelers van Paul Cézanne dat voor 250 miljoen dollar (particulier) werd verkocht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen