ANP14 mrt '12 09:19Aangepast op 14 mrt '12 09:55

AEX begint met winst

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs is woensdag met winst begonnen. De andere Europese beurzen openden ook hoger. De stemming werd gesteund door de hogere slotstanden in New York, dankzij de positieve uitlatingen van de Federal Reserve over de Amerikaanse economie.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,5 procent hoger op 333,23 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 551,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,3 en 0,8 procent.

De Federal Reserve liet dinsdagavond weten steeds meer positieve signalen over de Amerikaanse economie te zien. Ook bleek dat een meerderheid van de grootste financiële instellingen in de Verenigde Staten is geslaagd voor de stresstest van de Federal Reserve.

Stresstest

De Europese banken stonden door de succesvolle stresstest van hun Amerikaanse concurrenten in de belangstelling. In Frankfurt klom Deutsche Bank 1,7 procent en in Parijs steeg BNP Paribas 2,7 procent. Bank en verzekeraar ING kreeg er in Amsterdam 2,1 procent bij.

Eon won 4,7 procent in Frankfurt. De Duitse energiegigant heeft de nettowinst vorig jaar bijna zien halveren tot 2,5 miljard euro. De winstval werd vooral veroorzaakt door kosten voor het sluiten van kerncentrales in Duitsland en een belastingheffing op nucleaire energie. De omzet klom wel met ruim een vijfde tot circa 113 miljard euro.

AMG

In de MidKap klom Advanced Metallurgical Group (AMG) 3,9 procent. De producent van specialistische metalen zag de winst en omzet in 2011 sterk stijgen. Voor dit jaar wordt een verdere groei voorzien. AMG bracht ook een officieel bod uit op de resterende aandelen Graphit Kropfmühl die het bedrijf nog niet in handen heeft. AMG heeft al een belang van 88,16 procent in het Duitse bedrijf.

TKH Group zakte 1,5 procent. Het technologiebedrijf heeft in 2011 een recordomzet behaald van ruim 1 miljard euro. TKH zette een nettowinst in de boeken van 54,1 miljoen euro. Gezien de onzekere economische omstandigheden geeft TKH nog geen winstverwachting voor heel 2012 af.

Ctac

Op de lokale markt steeg Ctac 6,6 procent. De ICT-dienstverlener leed vorig jaar een nettoverlies van 12,7 miljoen euro. Ctac waarschuwde vorige week al dat een afschrijving van 11,5 miljoen euro op goodwill zou drukken op het resultaat. Het bedrijf verwacht in 2012 een toename van de autonome omzet en een verbetering van het onderliggend bedrijfsresultaat.

De euro was 1,3036 dollar waard, tegen 1,3108 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 106,49 dollar per vat en Brentolie zakte 0,3 procent tot 125,80 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen