ANP26 dec '12 19:44

Wall Street zakt in het rood

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de handelssessie in het rood. Berichten over de vroegtijdige terugkeer naar Washington van president Obama van een vakantie op Hawaii zorgden voor een licht hogere opening. Later overheerste echter de vrees dat een begrotingsakkoord voor 1 januari uitblijft. Detailhandelaren behoorden tot de sterkste dalers nadat bleek dat de Amerikaanse consument tijdens de kerstinkopen de hand op de knip houdt vanwege de onzekerheid die de dreigende begrotingscrisis met zich meebrengt.

De Dow-Jonesindex daalde 0,2 procent tot 13.107,39 punten. De S&P 500-index leverde 0,4 procent in tot 1420,40 punten en de Nasdaq verloor 0,6 procent tot 2993,94 punten.

Een half uur voor de handelsaanvang werd bekendgemaakt dat de kerstverkopen dit jaar met 0,7 procent zijn gestegen ten opzichte van 2011. In dat jaar werd nog een omzetgroei geboekt van 2 procent ten opzichte van het kerstseizoen van 2010. Creditcardmaatschappij MasterCard die de omzetontwikkeling tussen 28 oktober en 24 december in kaart bracht wees de dreigende belastingverhogingen, onderdeel van de zogeheten fiscal cliff, aan al voornaamste reden voor de geringe stijging. Een andere reden is de chaos die orkaan Sandy veroorzaakte in grote delen van de Amerikaanse oostkust.

Macy's

Warenhuisketen Macy's leed een koersverlies van bijna 3 procent. Concurrent Saks verloor ruim 4 procent. Het effect van het tegenvallende omzetcijfer beperkte zich niet tot fysieke winkels. Ook onlinewinkels moesten het ontgelden. Zo leverde Amazon 4 procent in.

Al met al is de S&P 500-index voor de derde dag op rij op weg naar een lagere slotstand, waarmee de graadmeter de slechtste reeks zou neerzetten sinds medio november. Volgens handelaren begint Wall Street langzamerhand te wennen aan het idee dat er geen begrotingsakkoord wordt bereikt voor 1 januari, waarna 'automatisch' een reeks bezuinigingen en belastingverhogingen in werking treedt.

,,Niemand staat op het punt om op te stopknop te drukken. Een gedeeltelijke verklaring voor het uitblijven van paniek is dat verwacht wordt dat er op het laatste moment een tussenoplossing komt, waarmee de inwerkingstelling van de belastingverhogingen en bezuinigingen wordt vertraagd'', aldus een handelaar in New York.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen