ANP16 okt '12 10:22Aangepast op 16 okt '12 10:40

Etihad: interesse in staatsbelang Aer Lingus

EPA
EPA

ABU DHABI (AFN) - Luchtvaartmaatschappij Etihad zou interesse hebben in het aandeel van 25 procent van de Ierse regering in Aer Lingus als dat zou worden aangeboden. Dat heeft topman James Hogan van het bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten dinsdag gezegd.

Aer Lingus verzet zich al jaren tegen een overname door de eveneens Ierse prijsvechter Ryanair. Dat bedrijf heeft een belang van bijna 30 procent. Etihad heeft 3 procent en zou met de aandelen van de Ierse overheid erbij een tweede grote strategische aandeelhouder kunnen worden.

Etihad werkt al samen met Aer Lingus, en ook met de Duitse prijsvechter Air Berlin. Vorige week maakten de Arabieren bekend ook met Air France-KLM de handen ineen te slaan. Vlak daarvoor had Etihad gemeld dat de Europese partnerschappen in het derde kwartaal veel extra inkomsten hadden opgeleverd.

SkyTeam

Die samenwerking kan volgens sommige analisten uitmonden in toetreding van Etihad tot de SkyTeam-alliantie waarvan Air France en KLM de toonaangevende leden zijn. Hogan zei echter dat daar op dit moment geen sprake van is. ,,Wij hebben geen plannen om ons bij SkyTeam te voegen'', zei hij.

Verder zei de topman dat hij geen interesse heeft in de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP, die te koop staat. ,,Ik zie geen toegevoegde waarde in een investering in TAP'', zei hij. Etihad heeft wel een samenwerkingsverband met het Portugese bedrijf. Hogan zei nog te studeren op de recente openstelling van de Indiase luchtvaartmarkt voor buitenlandse investeerders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen