ANP15 aug '12 23:37Aangepast op 16 aug '12 00:03

'Londen dreigde met aanval ambassade Ecuador'

QUITO (ANP) - De Britse regering heeft ,,duidelijk en schriftelijk'' gedreigd de Ecuadoraanse ambassade in Londen aan te vallen om Wikileaks-oprichter Julian Assange er uit te halen. Deze beschuldiging uitte de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ricardo Patiño, woensdag in Quito.

Ambassades genieten volgens het internationaal recht immuniteit. Daarom is het een zwaar vergrijp als het gastland een buitenlandse missie zonder toestemming betreedt.

,,Wij zijn geen Britse kolonie'', aldus de minister in een boze verklaring. Hij zei tevens dat Ecuador donderdag om 14.00 uur (onze tijd) officieel bekendmaakt of Assange politiek asiel krijgt in het Zuid-Amerikaanse land. Dinsdag al had de krant The Guardian op basis van anonieme bronnen gemeld dat president Rafael Correa van Ecuador heeft besloten Assange asiel te verlenen. De Australiër zit sinds 19 juni in de ambassade van Ecuador, waar hij politiek asiel aanvroeg.

Aanranding en verkrachting

Assange wordt in Zweden beschuldigd van aanranding en verkrachting van twee voormalige vrijwillige medewerksters van zijn website WikiLeaks. Hij vluchtte naar de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

De Australiër vreest dat hij uiteindelijk in handen van de Verenigde Staten komt waar hem een zware straf wacht, omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft openbaargemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen