ANP10 feb '12 19:36Aangepast op 10 feb '12 20:17

Brussel kwaad over PVV-klachtenmeldpunt

ANP
ANP

BRUSSEL (ANP) - Brussel heeft zijn grote ongenoegen geuit over het meldpunt van de PVV voor mensen die klachten hebben over Midden- en Oost-Europeanen. De Europese Commissie roept alle burgers van Nederland op deze ,,openlijke oproep tot intolerantie'' niet te volgen. Zij moeten in plaats daarvan op de website de boodschap achterlaten dat Europa een plek van vrijheid is.

De PVV-website druist volstrekt in tegen de Europese principes, aldus Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie en Grondrechten) vrijdagavond. ,,In Europa staan we voor vrijheid. We staan voor een open continent waar burgers kunnen gaan, werken en studeren waar ze willen'', aldus Reding. De burgers van de 27 EU-lidstaten moeten zich overal in de unie thuisvoelen, benadrukte ze. ,,We lossen onze problemen alleen maar op door meer solidariteit, niet door medeburgers te verklikken.''

Eerder was nog gemeld dat de commissie maandag wilde reageren, maar het PVV-meldpunt leidde inmiddels tot heel wat commotie in de EU. De regeringen van Polen, Roemenië en Bulgarije spraken al hun afkeuring uit over het initiatief. Ook Europarlementariërs reageerden verbolgen. Zo noemde de sociaaldemocratische fractie het meldpunt onacceptabel. Midden- en Oost-Europeanen worden gediscrimineerd en gestigmatiseerd, aldus fractieleider Hannes Swoboda.

,,Brussel kan de pot op'', stelde PVV-leider Geert Wilders vrijdagavond. ,,We hebben al meer dan 32.000 meldingen. De website is een schot in de roos. We zoeken feiten over overlast en verdringing door Midden- en Oost-Europeanen. Het verwijt van discriminatie is uit de lucht gegrepen en onzinnig'', aldus Wilders.

Gerelateerde artikelen