ANP16 mrt '12 15:54Aangepast op 16 mrt '12 16:47

Vertrouwenscijfer VS houdt beurzen in toom

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten vrijdag de stijgende lijn voort te zetten. Beleggers werden wel wat voorzichtiger nadat de graadmeters de hoogste standen sinds vorig jaar zomer hadden bereikt. Een afname van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten hield de beurzen eveneens in toom.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 336,09 punten. De MidKap-index noteerde vlak op 556,29 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen tot 0,4 procent. Op Wall Street stonden de beurzen na 2 uur handelen vlak.

De Amerikaanse Dow-Jonesindex af te stevenen op de achtste winstbeurt op rij. De winst werd echter gedrukt doordat een halfuur na opening uit cijfers van de Universiteit van Michigan bleek dat het consumentenvertrouwen in de VS in maart onverwacht is gedaald.

Expiratie

De index waarmee de universiteit het vertrouwen meet, zakte van 75,3 in februari naar 74,3 in maart. Economen hadden gemiddeld een stijging tot 76 voorspeld. Consumenten in de VS verwachten dat de inflatie zal toenemen door de sterke stijging van de brandstofprijzen.

Het is vrijdag ook expiratiedag op de beurzen, waarbij optiecontracten aflopen. In Duitsland en de Verenigde Staten is het 'quadruple' expiratie, waarbij de opties op aandelen, indices, futures en stockfutures expireren. Dit fenomeen kan koersschommelingen veroorzaken.

TNT

In Frankfurt zakte Air Berlin 1,6 procent. De op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland heeft het verlies in het afgelopen jaar verder zien oplopen door onder meer hogere brandstofkosten en belasting op lokale vluchten.

In de AEX klom TNT Express 0,9 procent tot 9,31 euro. Het Amerikaanse UPS liet weten ,,constructief overleg'' te blijven voeren met TNT Express over een mogelijke overname van de Nederlandse pakketbezorger. TNT wees op 17 februari een bod van 9 euro per aandeel af. Ondanks die afwijzing bleven beide bedrijven wel in gesprek over een overname.

Aegon

PostNL, dat een belang van bijna 30 procent heeft in TNT, steeg 1,5 procent. Verzekeraar Aegon zette de opmars voort en was de grootste stijger in de AEX met een winst van 3,1 procent.

In de MidKap voerde verzekeraar Delta Lloyd de stijgers aan met een winst van 3 procent. De fabrikant van bakkerijproducten CSM en de producent van specialistische metalen AMG waren de grootste verliezers met minnen tot 3 procent.

Olie

De euro profiteerde van de onverwachte daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. De Europese munt schoot omhoog en was 1,3177 dollar waard, tegen 1,3085 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 105,80 dollar per vat en Brentolie werd 1,4 procent duurder op 124,30 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen