ANP10 aug '12 15:53Aangepast op 10 aug '12 17:04

Beurzen Europa verliezen terrein

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen moesten vrijdag terrein prijsgeven. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van meer duidelijkheid over de mogelijke acties van de centrale banken. Ook wakkerde de tegenvallende groei van de Chinese export de bezorgdheid over de economische vooruitzichten aan.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent lager op 333,31 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 504,59 punten. De beurs in Parijs verloor 0,6 procent. Londen en Farnkfurt hielden het verlies beperkt tot 0,3 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,1 procent lager.

Uit cijfers van de Chinese douane bleek dat de export en import in juli veel minder sterk zijn gestegen dan verwacht. Het Chinese handelsoverschot nam daardoor afgelopen maand onverwachts af. Volgens economen zijn de tegenvallende handelscijfers een nieuw signaal dat de economische groei in China aan het vertragen is, ondanks inspanningen van de overheid om deze te stimuleren.

Fugro

In de AEX stond Fugro onderaan met een min van ruim 4 procent. De halfjaarcijfers van de bodemonderzoeker werden door analisten met gemengde gevoelens ontvangen. De resultaten lagen min of meer in lijn met de verwachtingen, maar de winstverwachting voor heel 2012 viel wat lager uit dan voorzien.

Chemieconcern DSM bevond zich ook in de onderste regionen met een min van 1,7 procent na een adviesverlaging door JPMorgan. Sterkste stijger was TomTom met een plus van 2 procent. Het navigatiebedrijfprofiteerde van een adviesverhoging door UBS.

ASMI

In de MidKap was toeleverancier aan de chipindustrie ASMI de grootste daler met een verlies van 3 procent. Bouwbedrijf Heijmans ging aan kop met een winst van ruim 3 procent.

In Frankfurt won ThyssenKrupp ruim 5 procent. Het Duitse staal- en industrieconcern heeft in het afgelopen kwartaal door de zwakte op de staalmarkt lagere resultaten behaald dan een jaar eerder. Wel bevestigde de grootste staalfabrikant van Duitsland vrijdag zijn prognoses voor het gehele gebroken boekjaar 2011/2012.

Brentolie

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 92,63 dollar per vat en Brentolie zakte ook 1 procent tot 111,25 dollar per vat. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de vraag naar olie volgend jaar minder hard zal stijgen dan eerder voorzien als gevolg van de afkoeling van de wereldeconomie.

De euro was 1,2295 dollar waard, tegen 1,2275 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen