ANP31 okt '12 18:34

Portugal stemt voor zware bezuinigingen

EPA
EPA

LISSABON (AFN) - Het Portugese parlement heeft woensdag de begroting voor volgend jaar aangenomen. Onderdeel daarvan zijn onder meer forse belastingverhogingen, waartegen veel weerstand bestaat.

Premier Pedro Passos Coelho wil het begrotingstekort volgend jaar terugdringen naar 4,5 procent van het bruto binnenlands product om het huishoudboekje van het land op orde te krijgen. Daarvoor moet zijn regering 5,3 miljard euro bezuinigen, waarvan 80 procent moet worden opgebracht door hogere belastingen.

Het centrumrechtse kabinet verdedigde de begroting woensdag met succes tegen de linkse oppositie in de volksvertegenwoordiging. Bij vakbonden bestaat veel weerstand tegen het snijden. Op 14 november staat een algehele staking in Portugal gepland. Dan gaan ook de Spanjaarden de straat op. Het motto is: 'Tegen uitbuiting en verarming'.

Portugal moet zijn begrotingstekort in toom houden om geld te krijgen van het Internationaal Monetair Fonds en de EU. Begin 2013 staat het tekort vermoedelijk op 6 procent, ondanks extra bezuinigingsmaatregelen van de regering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen